Evropa

Sud EU dozvolio osnivanje Superlige: UEFA i FIFA "zloupotrebile poziciju"; Stigao i odgovor fudbalske organizacije

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

21/12/2023

-

10:59

Sud EU dozvolio osnivanje Superlige: UEFA i FIFA "zloupotrebile poziciju"; Stigao i odgovor fudbalske organizacije
Sud EU dozvolio osnivanje Superlige: UEFA i FIFA "zloupotrebile poziciju"; Stigao i odgovor fudbalske organizacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud pravde Evropske unije saopštio je danas da su UEFA i FIFA zloupotrebile dominantan položaj blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira - Superlige. Veliko veće evropskog suda, koji čine 15 sudija utvrdilo je da su FIFA i UEFA na nezakonit način pokušale da postave uslove o tome kako potencijalni rivalski organizatori turnira mogu da pristupe tržištu.

Sud smatra da svaki operator mora biti podložna "transparentnim, objektivnim, nediskriminatornim i proporcionalnim" kriterijumima kako bi se ublažio sukob interesa sportskih upravnih tela", prenosi Euronews

Rojters navodi da ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje Superlige.

Kompanija A22, koja je osnovana da sponzoriše i podrži Superligu, konsultovala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.

UEFA i FIFA su se protivile osnivanju Superlige i zapretile su da će kazniti sve klubove, koji budu učestvovali, izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.

"Pobedili smo. Monopol UEFA je gotov, a fudbal je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami da odlučuju o svojoj budućnosti", rekao je izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart.

Kompanija A22 je tužila UEFA-u i FIFA-u za sukob interesa. Rojters prenosi da je Sud Evropske unije presudio da su se UEFA i FIFA prekšile zakon o takmičenju kada su pre dve godine zabranile osnivanje Superlige.

Evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati. Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

UEFA: Presuda Evropskog suda pravde ne označava podršku takozvanoj Superligi

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da presuda Evropskog suda pravde ne označava podršku Superligi i navela da su njena pravila u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima.

"UEFA je primila presudu koju je danas doneo Evropski sud pravde u slučaju evropske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane 'Superlige'. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobrenja UEFA-e, tehnički aspekt, koji je već bio poznat i rešen 2022. godine. UEFA veruje u svoja nova pravila, posebno u to da su u skladu sa svim relevantnim evropskim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju UEFA-e.

Iz UEFA navode da će ova asocijacija i dalje da služi širim interesima društva.

"Nastavićemo da oblikujemo evropski sportski model zajednički sa nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama država i partnerima. Verujemo da će solidarnost temeljne evropske fudbalske piramide, koju su navijači i svi učesnici proglasili neprocenjivim modelom, da bude zaštićena od pretnje odvajanja u skladu sa evropskim i nacionalnim zakonima", zaključuje se u saopštenju UEFA.

 

 

Komentari (0)

Evropa