Evropa

U Bernu razmatraju legalizaciju kokaina: Za neke je kontrola bolja od represije, ali za kritičare ova ideja je opasna

Komentari

Autor: Euronews, Rojters, Telegraf

23/12/2023

-

14:06

U Bernu razmatraju legalizaciju kokaina: Za neke je kontrola bolja od represije, ali za kritičare ova ideja je opasna
U Bernu razmatraju legalizaciju kokaina: Za neke je kontrola bolja od represije, ali za kritičare ova ideja je opasna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osim što je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta u kojoj je sve precizno kao da su u državne institucije i mozgove stanovnika ugrađeni zupčanici hiruški preciznih satova po kojima je to društvo poznato - Švajcarska bi uskoro mogla da postane, tačnije glavni grad Bern, prvo mesto u Evropi u kom je kokain legalan u rekreativne svrhe. 

Pred parlamentom glavnog grada Švajcarske trenutno se ispituje program kojim bi se dozvolila prodaja ovog stimulansa za rekreativnu upotrebu. Cirih, Bazel i Ženeva se nalaze među prvih 10 gradova u Evropi po upotrebi kokaina, a parlament u Bernu je podržao ideju, koja treba da prevaziđe protivljenje gradske vlasti i koja će zahtevati promenu nacionalnog zakona, prenosi Rojters.

Cene ove droge u Švajcarskoj su se prepolovile u poslednjih pet godina, a prema podacima Addiction Switzerland upotreba je u stalnom porastu. Iz tog razloga, neki političari i stručnjaci kritikovali su potpunu zabranu kao neefikasan pristup za rešavanje ove krize.

profimedia

 

"Trenutno ima mnogo kokaina u Švajcarskoj, po najjeftinijim cenama i najvišem kvalitetu koji smo ikada videli", rekao je Frank Zobel, zamenik direktora ove nevladine organizacije, prenosi britanksi Telegraf. 

"Ovih dana možete dobiti dozu kokaina za oko 10 franaka, što nije mnogo više od cene piva u pabovima", kaže Zobel, navodeći da su cene ovog narkotika pale jer je tržište preplavljeno velikom količinom droge. 

Međutim, iz organizacije objašnjavaju da iako su cene pale, to nije uticalo na kvalitet. Štaviše, utvrđeno je da je u Švajcarksoj od 70 do 80 odsto prodatih supstanci - čist kokain.

Legalizacijom protiv represije

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Italiju i Portugal, više nemaju zatvorske kazne za posedovanje droge uključujući i kokain, iako se nigde nije otišlo tako daleko kao kod predloga koji se razmatra u Bernu.

Plan će zahtevati izmenu postojećeg nacionalnog zakona koji zabranjuje rekreativnu upotrebu droge, nakon čega bi parlament Berna usvojio pilot program koji bi dekriminalizovao kokain.  

"Rat protiv droge je propao i moramo da razmatramo nove ideje", rekla je Eva Čen, članica Saveta Berna iz Partije alternativne levice koja je bila jedan od predlagača programa.

"Kontrola i legalizacija mogu dati bolje rezultate od puke represije", poručila je Čen rekavši da je prerano govoriti o tome kako će se razvijati naučno nadgledana pilot šema, uključujući i to gde će se ovaj stimulans prodavati i kako će se dobavljati.

profimedia

 

Iz levičarske partije kažu da bi se prodaja kokaina mogla zasnivati po modelu prodaje kanabisa, ali uz stroža pravila.

"Svaki zakon bi bio praćen kontrolom kvaliteta i kampanjama koje bi informisale građane o drogi, dodala je Čen, sve sa ciljem kako da se ograniči "unosno kriminalno tržište". 

Bernova direkcija za obrazovanje, socijalna pitanja i sport priprema izveštaj o legalizaciji kokaina, međutim da bi do toga došlo, parlament bi morao da izmeni zakon o zabrani rekreativne upotrebe droga.

Ipak, analitičari kažu da će biti mnogo političkih prepreka na putu ovog predloga pre nego što bude sproveden, piše Telegraf. 

Opasna odluka?

Britanski list objašnjava da parlament Berna naginje ka levici, ali vlada kantona Bern, jedne od 26 država članica Švajcarske konfederacije, skreće na desno i možda će to biti velika prepreka koja može da blokira zahtev za promenu nacionalnog zakona.

Međutim, odluka bi mogla da dođe tek za nekoliko godina ili ranije ako program legalizacije kanabisa - gde se supstanca  prodaje u apotekama - pokaže uspešne rezultate.
Pa ipak, protivnici ovog plana su zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti. 

"Kokain je jedna od supstanci koje izazivaju najjaču zavisnost", kaže Boris Kednov, vođa grupe Centra za psihijatrijska istraživanja Univerziteta u Cirihu, prenosi Rojters. 

On ističe da su posledice po zdravlje usled upotrebe kokaina daleko iznad posledica koje izazivaju alkohol ili kanabis, navodeći da ova droga dovodi do oštećenja srca, moždanog udara, depresije i anksioznosti. 

Unsplash

 

S druge strane, Tilo Bek iz Arud centra za medicinu zavisnosti, najvećeg centra za medicinu zavisnosti u Švajcarskoj, rekao je da je vreme za "zreliju" politiku prema kokainu.

"Kokain nije zdrav, ali realnost je da ga ljudi koriste“, rekao je Bek, navodeći da je to nemoguće promeniti, te da je potrebno obezbediti ljudima da ga koriste na najbezbedniji i najmanje štetan način. 

Pa ipak, vlada kantona u kom se razmatra legalizacija za sad ima negativno mišljenje o ovom predlogu. 

"Kokain može biti opasan po život i za one koji ga koriste ponekad kao i za oni koji ga stalno konzumiraju. Posledice predoziranja, ali i individualna netolerancija čak i na najmanju količinu, mogu dovesti do smrti", saopštila je vlada Berna.

Komentari (0)

Evropa