Evropa

Novi detalji masakra u Pragu: Policija utvrdila identitet 13 žrtava, u subotu dan žalosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/12/2023

-

08:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Češka policija otkrila je identitet 13 od 14 žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i saopštila da je napadač, 24-godišnji student, legalno posedavo vatreno oružje i bio inspirisan sličnim događajima u inostranstvu.

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mere predostrožnosti širom Češke usmerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj pretnji.

U pucnjavi su povređena tri strana državljana, dvojica su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a jedan iz Holandije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke.

Policija je navela da je tokom cele noći radila u zgradi Filozofskog fakulteta na Trgu Jana Palaha i da i dalje radi na utvrđivanju identiteta preostalih žrtava, objavila je češka agencija ČTK.

U okviru mera predostrožnosti na ulicama će biti i policajci sa dugim cevima, navela je policija. Napadač je 24-godišnji student koji je legalno posedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosije.

Prema navodima policije, on je bio inspirisan sličnim slučajem u inostranstvu, a pucnjava je očigledno bila delo usamljenog naoružanog napadača.

Policija sumnja da je on možda odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama krajem prošle nedelje. Prošle nedelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

Počinilac masakra David Kozak navodno je ostavio oproštajnu poruku ili "manifest", kako pišu češki mediji u kojem je najavio šta će učiniti.

U pitanju je post na mreži Telegram sa naloga koji je sada ugašen, ali nije moguće potvrditi da ga je baš on napisao.

 

 

Prva objava je bila 9. decembra 2023. godine. Međutim, prema češkom portalu, dnevnik je napisan ćirilicom, a dijalekt koji je koristio implicira da je autor jako dobro govorio ruski.

Češka policija je Kozaka označila kao traženu osobu i pre pucnjave u školi u Pragu. Nazvala ga je opasnom osobom koja je naoružana. 

Ljudi su već poslali više od 2,5 miliona kruna za pomoć porodicama žrtava tragedije na univerzitetu preko fonda zadužbine Karlovog univerziteta.

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu dogodila se pucnjava u četvrtak u kojoj je ubijeno 15 osoba, uključujući napdača, dok je povređeno njih 25. Češka policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije u četvrtak pronađen mrtav.

Mareš: Moramo da razgovaramo kako da predupredimo takve napade

O masakru u Češkoj za Euronews jutro govorio je Miroslav Mareš, profesor na Fakultetu političkih nauka, Masarik univerziteta, koji je istakao da je to užasan događaj i ima veliki uticaj na savremeno češko društvo.

"Sada već govorimo o budućim bezbednosnim merama. Kao što su i drugi ispravno rekli, to nije politički motivisan teroristički napad. To je izolovano brutalno ubistvo. Sada moramo da razgovaramo kako preduprediti takve napade u budućnosti. Naravno, jako je teško izbeći takve užasne događaje u budućnosti. Samo se nadamo da će to biti poslednji događaj takve prirode u Češkoj Republici. Prerano je procenjivati ukupan uticaj", kazao je profesor. 

Euronews

U subotu dan žalosti u Češkoj

Češki premijer Petr Fijala je saopštio da je vlada te zemlje subotu, 23. decembar, proglasila danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu.

"Vlada je usvojila zaključak u kojem izražava duboko saučešće porodicama žrtava, a minutom ćutanja na početku sednice vlade odali smo poštu žrtvama pucnjave", rekao je Fijala, prenosi Novinki.

On je pozvao građane Češke da 23. decembra u 12 časova minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, dodavši da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Associated Press

 

 

Komentari (0)

Evropa