Aktuelno

Ambasada Srbije u Češkoj: Nema podataka da među stradalima u Pragu ima naših državljana

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

21:03

Ambasada Srbije u Češkoj: Nema podataka da među stradalima u Pragu ima naših državljana
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka - savetnik ambasade Srbije u Češkoj Lepša Štulić izjavila je večeras da ambasada Srbije za sada nema podataka da li među poginulima ili povređenima u današnjoj pucnjavi na Filozofskom fakultetu u Pragu ima državljana Srbije.

"U komunikaciji smo sa nadležnim češkim organima od kojih smo i zatražili zvanične podatke. Takođe u komunikaciji smo i sa našim građanima koji žive i rade u Češkoj i pokušavamo da dobijemo više informacija o našim državljanima kao i o eventualnoj pomoći koju bismo mogli da pružimo", rekla je Štulić za Tanjug.

Ukoliko budu saznali da među povređenima ima srpskih državljana, dodala je, ambasada će o tome odmah obavestiti javnost.

Štulić je rekla da na Filozofskom fakultetu, gde se tragedija desila, studira manji broj srpskih studenata, kao i da je ambasada u kontaktu sa profesorkom tog fakulteta sa smera Balkanistike i da pokušavaju da dobiju što više informacija o našim studentima.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Deo grada gde se pucnjava desila je i dalje blokiran, dodala je, i angažovane su sve službe pa podaci o žrtvama i povređenima i dalje pristižu.

"Prema poslednjim informacijama, najmanje 15 ljudi je poginulo, uključujući i napadača, i ima najmanje 24 povređenih, od čega devet sa teškim povredama. Nažalost, broj bi mogao da bude i veći", rekla je Štulić.

Ulice su trenutno mirne, prenosi Štulić, jer građani poštuju naloge čeških organa, ali su svi, kako je rekla u šoku zbog ove nezapamćene tragedije u istoriji Češke.

"Savet za sve naše državljane je da se obrate ambasadi za bilo kakvu vrstu pomoći, na raspolaganju smo 24 sata i pružićemo pomoć svakom našem građaninu", poručila je Štulić.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu danas se dogodila pucnjava u kojoj je, prema poslednjim vestima ubijeno 15, a povređeno oko 30 ljudi, kao i da je napadač ubijen. Češka policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije danas pronađen mrtav, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija