Evropa

Masovna pucnjava u Pragu šokirala svet: Kako je ubica uneo oružje na univerzitet i koji bi mogli da budu njegovi motivi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

11:38

Masovna pucnjava u Pragu šokirala svet: Kako je ubica uneo oružje na univerzitet i koji bi mogli da budu njegovi motivi?
Masovna pucnjava u Pragu šokirala svet: Kako je ubica uneo oružje na univerzitet i koji bi mogli da budu njegovi motivi? - Copyright Tanjug AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Masakr koji je juče u Pragu, na Karlovom univerzitetu, počinio student Filozofskog fakulteta (24) potresao je celu svetsku javnost. Za sada znamo da je ubijeno 15 ljudi, uključujući i ubicu kojeg je usmrtila policija. Povređeno je 25 osoba, od kojih su svi u stabilnom stanju. Troje ranjenih su strani državljani, dva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan iz Holandije, saopštila je policija. Utvrđen je identitet svih 14 žrtava ubice.

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mere predostrožnosti širom Češke usmerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj pretnji. Vlasti su upozorile da bi broj poginulih mogao da poraste.

Prema podacima, preko 2,5 miliona kruna prikupljeno je u fondu zadužbine Karlovog univerziteta.

Češki premijer Petr Fijala je saopštio da je vlada te zemlje subotu, 23. decembar, proglasila danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu.

"Vlada je usvojila zaključak u kojem izražava duboko saučešće porodicama žrtava, a minutom ćutanja na početku sednice vlade odali smo poštu žrtvama pucnjave", rekao je Fijala, prenosi Novinki.

On je pozvao građane Češke da 23. decembra u 12 časova minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, dodavši da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Pre krvavog pira u Pragu, napadač je navodno ubio svog oca u mestu Hostun. 

U 12:45 policija je u kući pronašla mrtvog muškarca za kojeg se ispostavilo da je napadačev otac. Napadač je u 14 sati imao predavanje u jednoj od zgrada fakulteta. U 14:59 desila se pucnjava u zgradi na Trgu Jana Palača, na osnovu hronologije događaja koji je objavila policija. Napadač je ubijen nešto pre 16 časova.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

David je sa sobom je poneo oružje i municiju, a ministar unutrašnjih poslova Češke je rekao da "da policija nije na vreme ušla u zgradu, počinilac ne bi bio mrtav na krovu i bilo bi mnogo više žrtava".

Češki mediji su preneli da je napadač ovog proleća registrovao sedam različitih vrsta oružja u kratkom vremenskom periodu. Među njima su bili automatska puška, sačmara i pištolj.

Napadač se prema svedočenjima očevidaca kretao hodnikom noseći sa sobom pušku velikog kalibra i pucao nasumično na ljude. U jednom trenutku se popeo na krov, a studenti su pokušali da se sakriju.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Na fotografijama i snimcima se vidi kako napadač obučen u crno nišani puškom ljude ispod, dok stoji na krovu zgrade Fakulteta umetnosti.

Prestravljeni studenti i turisti su bežali, dok su drugi čučali ispod prozora, na krovu, dok su odjekivali pucnji. Izveštaji sugerišu da je jedna osoba stradala nakon pada sa zgrade, dok je pokušavala da se skloni od metaka.

Profesorka univerziteta Zora Hesova rekla je da su ljudi bili zaključani u učionicama unutar zgrade dok su naoružani policajci dolazili na lice mesta. Na jednoj od fotografija se vidi barikada od stolova i stolica kojom su pregradili vrata.

Specijalna jedinica češke policije zatim je upala u zgradu i objavila da je napadač "eliminisan". Policija je saopštila da je telo naoružanog mladića pronađeno u tom području i sugerisala da je sebi oduzeo život kada su ga policajci uhvatili, iako su sami policajci rekli da su pucali u njega.

"Prema informacijama koje su mi dostupne, hteo je da izvrši samoubistvo, međutim, policija je upotrebila službeno oružje", saopštio je Vondrašek.

Pretpostavlja se da je student uneo oružje u većem koferu kada je stigao u zgradu fakulteta. To nije bilo sumnjivo jer, kako je rekla rektorka univerziteta Milena Kraličkova, studenti često dolaze sa velikim prtljagom.

Tanjug AP/Denes Erdos

 

"Činjenica da studenti ulaze na fakultet čak i sa većim prtljagom je jednostavno uobičajena stvar. Zato što studenti iz cele Češke studiraju na Karlovom univerzitetu. Neposredno pred Božić, mnogi od njih idu na časove sa prtljagom, na primer", rekla je Kraličkova Češkoj televiziji u četvrtak.

Pucnjava je šokirala i gradonačelnika Praga Bohuslava Svobodu, koji je govorio kako je problem masovnih pucnjava do sada bio nešto što se dešava negde drugde.

"Uvek smo mislili da je to nešto što nas se ne tiče. Sada se čini da se, nažalost, i naš svet menja i da se ovde pojavljuje problem usamljenih pucača", kazao je on.

Tanjug AP/Denes Erdos

 

O pucnjavi su pisali mnogi ugledni evropski mediji, a Gardijan ističe da se jedan od uzroka masakra krije u tome da Češka ima jedan od najliberalnijih zakona o oružju u Evropskoj uniji.

"Pravo na nabavku, držanje i nošenje vatrenog oružja priznato je u češkom zakonodavstvu o vatrenom oružju, dok se ustavnim amandmanom Povelje o osnovnim pravima i slobodama iz 2021. zakonski garantuje pravo na odbranu života ili života drugog lica upotrebom oružja. Amandman je usvojen na osnovu peticije koju je potpisalo 102.000 građana i organizovan je u suprotnosti sa predlogom Evropske komisije da se ograniči posedovanje vatrenog oružja širom EU", piše britanski list.

Tanjug AP/Denes Erdos

 

Gardijan napominje da je 2020. u Češkoj bilo više od 307.000 legalnih vlasnika oružja, dok zemlja ima 10,6 miliona stanovnika. Velika većina njih je kao razlog navela zabrinutost za sopstvenu bezbednost i potrebu za zaštitom.

Podaci policije iz 2022. godine, koje citira američki magazin TIME, govore da je u zemlji registrovano više od milion komada vatrenog oružja. Od ruske invazije na Ukrajinu, došlo je do blagog povećanja broja zahteva za dozvole za vatreno oružje u zemlji.

O masakru u Češkoj za Euronews jutro govorio je Miroslav Mareš, profesor na Fakultetu političkih nauka, Masarik univerziteta.

Kada je reč o eventualnoj vezi sa drugim masakrima u svetu, Mareš kaže da još uvek nije poznato da li je motivacija ubice bila politička.

Tanjug AP/Denes Erdos

 

"Ukupno posmatrano, ne znamo kakva je bila politička motivacija. Bio je jedan kanal na Telegramu na kojem je objavljeno ime počinioca, ali prema nekim izvorima taj kanal bi možda mogao da bude lažan. E sada, važno je proceniti da li je taj Telegram kanal stvaran. Ako jeste, možda je tu objavljeno nešto što je moglo da ga inspiriše, to su ovi napadi u Brijansku u Rusiji. Ako je autor ubica u Češkoj Republici, onda je možda bio nadahnut sličnim napadima u Rusiji i to je opet jaka politička motivacija, ali možda je to lažan kanal. Ponavljam u ovom trenutku nemamo definitivne informacije o tome i treba da sačekamo da se to potvrdi", rekao je Mareš.

On je takođe istakao razliku između masakra u školi na Vračaru i onoga što se juče dogodilo u Pragu.

"Što se tiče tog poređenja sa napadom u Srbiji, počinilac u Češkoj je očigledno bio stariji nego ubica u Srbiji, koji je bio mladi tinejdžer, dakle maloletnik. Ubica u Češkoj je bio student na magistarskim studijama Karlovog univerziteta, inače odličan student. Imao je 24 godine, tako da je to neka razlika u odnosu na masakr u Srbiji. Sa druge strane čini se da je ubica u Češkoj bio nezadovoljan privatnim životom. Inače je rekao da želi da počini nekakav zločin i da izazove bol i patnju kod drugih ljudi", naveo je profesor.

Posle masakra javio se strah od lančane reakcije i mogućnosti da neko bude inspirisan ovim  zlodelom.

"Nedavno se razgovaralo o medijskom izveštavanju. Pozivi su upućeni da se ne koristi pravo ime počinilaca, da ne bi opet nekog inspirisali. Takođe se je pričalo o uvođenju strožih bezbednosnih mera u prosveti i u školama i na fakultetima. Dakle, ovaj napad bi mogao da ima snažne posledice, pre svega na strah od kriminala i na uvođenje bezbednosnih mera u školama i fakultetima", objasnio je Mareš.

Profesor je objasnio da je slične zločine možda moguće sprečiti bezbednosnm proverama na ulazima u fakultete, boljom psihološkom proverom studenata, ali i razgovorima sa njima koji bi mogli identifikovati eventualne buduće počinioce. 

Takođe je istakao da su moguće promene u zakonima o naoružanju, slično kao što je bio slučaj u Srbiji posle masovnih ubistava na Vračaru i kod Mladenovca. 

Ostatak razgovora sa profesorom Marešem možete pogledati u videu ispod.

Euronews

Komentari (0)

Evropa