Evropa

U Nici srednjoškolci mesecima nemaju časove francuskog jer nema nastavnika

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

17:54

U Nici srednjoškolci mesecima nemaju časove francuskog jer nema nastavnika
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Učenici dva odeljenja petog razreda u srednjoj školi "Raul Difi" u Nici za četiri meseca časove francuskog jezika su imali samo tri nedelje.

Njihova nastavnica je odsutna od 13. novembra i do sada nije došla zamena, preneo je "Figaro".

Na početku školske godine, u septembru, vlada je obećala da će svaki razred imati svog nastavnika, navodi list i dodaje da na kraju kalendarske godine mnoge škole širom Francuske nemaju dovoljno nastavnika.

To je slučaj i u Nici, u srednjoj školi "Raul-Difi", gde dva odeljenja petog razreda mesecima nisu imala časove francuskog, zbog odsustava redovnog nastavnika usled bolovanja.

Nastavnica francuskog je održala samo devet časova u oktobru i pet časova u novembru, između dva bolovanja, dok prema programu, srednjoškolci u petom razredu treba da imaju pet časova francuskog jezika nedeljno.

Druga nastavnica je bila odsutna od 13. novembra i trebalo je da nastavi da radi sredinom decembra, ali se još nije vratila.

Prema rečima uprave, nije mogao da bude obezbeđen nastavnik koji će je menjati jer je povremeno bila prisutna.

Uprava navodi da u slučaju kratkotrajnog odsustva zamena ne može biti obezbeđena, već da se zamena može obezbediti tek nakon 15 dana odsustva.

Kako bi sproveo nameru predsednika Francuske Emanuela Makrona da bude obezbeđena zamena nastavnika, što je obećao tokom predsedničke kampanje 2022, ministar za nacionalno obrazovanje i mlade Gabrijel Atal je nedavno uspostavio reorganizaciju sistema zamene u srednjem obrazovanju.

Nastavnici volonteri u srednjim školama treba da obezbede kratkoročnu zamenu (RCD) za svoje odsutne kolege i da za prekovremeni rad dobiju veću platu.

"Nismo videli ništa od RCD-a u Nici od početka godine! Nije bilo zamene. Slučaj Raul-Difi svedoči o tome. Ali mogli bismo da pričamo i o školi Žule Valeri gde odsutan profesor engleskog nije dobio zamenu već dva meseca!", rekla je Kadija El Uahabi, predsednica roditeljskog saveta učenika u Primorskim Alpima.

Prema njenim rečima, najgore je kada nema zamene tokom porodiljskog odsustva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa