Evropa

Borelj: Strah birača od nepoznatog mogao bi dovesti do podrške desničarima populistima u EU

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

11:43

Borelj: Strah birača od nepoznatog mogao bi dovesti do podrške desničarima populistima u EU
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlamentarni izbori u junu 2024. mogli bi da budu sudbonosni kao što je predsednička trka u SAD, upozorio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, rekavši da veruje da bi strah birača od nepoznatog mogao da ih navede da podrže desničarske populističke partije.

"Bojim se straha, bojim se da će Evropljani glasati vođeni strahom. Naučno je dokazano da strah pred nepoznatim i neizvesnošću stvara hormon koji zahteva siguran odgovor. To je činjenica", rekao je Borelj za "Gardijan".

Borelj je razmatrao trenutno stanje projekta Evropske unije na prelazu godine između dva rata, jednog u Ukrajini i drugog u Gazi. 

Na predavanju održanom na samitu koji je organizovao magazin "Gran kontinent", on je rekao da oba sukoba ugrožavaju budućnost bloka, a u slučaju Ukrajine rekao je da se plaši poraza ukoliko ne dođe do brze promene kursa.

Borelj je rekao da ne vidi znake da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman da stane ili se čak zadovolji sporazumom koji bi Moskvi omogućio da zadrži istočnu Ukrajinu.

"Hamas kao ideja može biti poražen novim idejama, a ne samo bombama"

Povodom situacije u Gazi je rekao da Hamas nije samo vojna sila već ideja i kao takva, može biti poražena samo boljim idejama, a ne samo bombama.

"Partije koje mogu da igraju na strah u ljudskim bićima i daju loše odgovore na dobra pitanja mogu privući podršku evropskog stanovništva", istakao je Borelj.

On je prihvatio da postoje i stvarni i uočeni razlozi za zabrinutost, ali je pozvao birače da podrže političke snage koje mogu dati jasnu analizu situacije. 

"Ako to ne možemo da uradimo, mislim da će evropski izbori biti opasni kao i oni u SAD", naveo je Borelj.

On je rekao da Evropa i dalje nudi atraktivan model za ljude iz celog sveta.

"Mi smo magnet za stotine hiljada ljudi koji žele da dođu da žive u Evropi. I lako je razumeti zašto je to tako, kada uporedimo naš životni standard. Mi smo najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije koju je čovečanstvo bilo u stanju da stvori", naglasio je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa