Evropa

Sandu namerava da se kandiduje za drugi predsednički mandat u Moldaviji

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

13:40

Sandu namerava da se kandiduje za drugi predsednički mandat u Moldaviji
Maja Sandu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da namerava da se kandiduje za drugi predsednički mandat krajem 2024. godine. 

"I dalje imamo važne korake koje treba da preduzmemo i obećavam da ću ih nastaviti, ako mi date poverenje za novi mandat", navela je Sandu u saopštenju objavljenom na predsedničkom sajtu, preneo je Rojters.

Sandu, bivši ekonomista Svetske banke, koja se zalaže za bliže veze sa Evropskom unijom, pobedila je proruskog predsednika Igora Dodona u drugom krugu glasanja decembra 2020. godine.

Predsednički izbori bi trebalo da budu održani tokom novembra ili decembra 2024, a tačan datum će odrediti parlament Moldavije.

Jedan od ciljeva Maje Sandu je pristupanje Moldavije EU, a Brisel je ranije ovog meseca najavio početak pristupnih pregovora sa Kišinjevom.

"Naša budućnost je u evropskoj porodici i to moramo da kažemo jasno, cela zemlja, koji put biramo za Moldaviju. Pozivam parlament da organizuje referendum sledeće jeseni, tako da glas građana bude odlučujući", rekla je ona.

Sandu je osudila napad Rusije na Ukrajinu i optužila Moskvu da planira državni udar u Molaviji kako bi je zbacila sa vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa