Evropa

U Francuskoj podeljenja mišljenja o optužbama protiv Depardjea: Ko je stao u odbranu filmske zvezde

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

14:08

U Francuskoj podeljenja mišljenja o optužbama protiv Depardjea:  Ko je stao u odbranu filmske zvezde
Žerar Depardje - Copyright AP/Axel Schmidt

veličina teksta

Aa Aa

Više od 50 francuskih glumaca, scenarista i producenata objavilo danas tekst u listu Figaro, kojim je stalo u odbranu filmske zvezde Žerara Depardjea uprkos sve većem dovođenju u pitanje njegovog ponašanja prema ženama tokom pet decenija karijere.

Pomenuti tekst potpisale su mnoge slavne ličnosti, među kojima i glumica, pevačica i bivša prva dama Francuske Karla Bruni, nekadašnja Depardjeova partnerka Karol Buske i glumci Pjer Rišar, Šarlot Rempling i Viktorija Abril, prenosi AP.

Predsednik Francuske Emanuel Makron stao je u odbranu glumca, rekavši da je Depardje "odličan glumac i majstor svoje umetnosti", nakon što je ministar kulture Francuske najavio da će Depardjeu biti dodeljena medalja Legion d'Honneur, što je najveća dekoracija koja se dodeljuje u ovoj zemlji.

Makronova podrška izazvala je reakcije među feministkinjama i #MeToo aktivistima, koji tvrde da takvi komentari ućutkavaju glasove žrtava seksualnog nasilja, prenosi Rojters.

"Postoji generacija koja još uvek ne razume da je ovo društvena revolucija", izjavila je Murijel Ru, potpredsednica #MeTooMedia, povodom toga što su potpisnice pisma podrške Depardjeu uglavnom pripadnice njegove generacije.

U martu 2022. godine, istražne sudije predstavile su formalnu istragu protiv Depardjea zbog sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i seksualni napad.

Glumica Šarlot Arnol je kasnije otkrila da se ona nalazi iza ovih optužbi, te da nije mogla više da ćuti po ovom pitanju.

Od tada, više od deset žena optužile su glumca za seksualno uznemiravanje, uključujući i glumicu Helen Dura, koja je podnela tužbu protiv Depardjea u septembru, navodi Rojters.

Žerard Depardje negira sve optužbe, naglasivši da "nikad, apsolutno nikad nije zlostavljao žene".

On je takođe dodao da smatra da su kolege koje su ga javno podržale "veoma hrabre".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa