Evropa

Makron stao u odbranu Žerara Depardjea, optuženog za seksualno nasilje: "On Francusku čini ponosnom"

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

10:08

Makron stao u odbranu Žerara Depardjea, optuženog za seksualno nasilje: "On Francusku čini ponosnom"
Makron stao u odbranu Žerara Depardjea, optuženog za seksualno nasilje: "On Francusku čini ponosnom" - Copyright AP/Lionel Cironneau, Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron stao je na stranu filmske zvezde Žerara Depardjea i usprotivio se, kako je rekao, "lovu" koji se na njega vodi.

On se distancirao od zahteva francuske vlade da se glumcu oduzme najveće francusko odlikovanje, medalja Legije časti, posle optužbi za seksizam i seksualni napad, prenosi Politiko.

"Veliki sam obožavalac Žerara Depardjea, on je sjajan glumac... Pomogao je da se svet upozna sa našim velikim piscima, on čini Francusku ponosnom", rekao je lider Francuske tokom intervjua za TV kanal "Frans Senk" (France 5).

Prvi čovek Francuske i ranije je slično reagovao na optužbe za seksualni napad, piše "Politiko", pošto je posle optužbi za silovanje protiv bivšeg ministra Nikolu Iloa, rekao da bi prioritet trebalo da bude "efikasnost [pravosudnog] sistema" i da slučaj treba tretirati bez "pokretanja inkvizicije".

Feministkinje osudile Makronov potez 

Feministkinje u Francuskoj kritikovale su predsednika Emanuela Makrona zbog odluke da podrži Depardjea.

Sandrin Ruso, poslanica Zelene stranke, rekla je da je predsednik vređao žrtve seksualnog nasilja svojom odbranom glumca.

"Neko ko seksualizuje 10-godišnje dete ne čini državu ponosnom", rekla je ona za Francuski radio.

Rafael Remi-Lelo, odbornica Zelenih u Parizu, kazala je da, ukoliko Depardje ne bude pozvan na odgovornost, žrtve seksualnog napada "nikada neće značiti onoliko koliko navodna muška reputacija".

Ona je istakla da je predsednik izneverio Francuskinje. 

Ozbiljne optužbe protiv glumca

Depardje se poslednjih godina sučio sa nizom optužbi za seksizam i seksualno nasilje, koje je on negirao.

profimedia

 

Posle nedavno objavljenog dokumentarca "Complement d'Enquete" na televiziji "Frans 2", u kome je Depardje izneo nepristojne komentare o ženama tokom svog putovanja u Severnu Koreju 2018. godine, francuska ministarka kulture je zatražila da mu se oduzme Legija časti.

U martu 2022. pariski sud je odlučio da će nastaviti istragu protiv dobitnika kanske nagrade nakon što ga je jedna glumica optužila za silovanje.

Rojters dodaje da se kasnije oglasila glumica Šarlot Arno, koja je rekla da je ona žena koja je optužila Depardjea, kao i da nije mogla da nastavi ćutanje o svemu što je doživela.

Od tada, više od 10 žena optužilo je Depardjea za seksualno nasilje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa