Evropa

Najmanja podrška nemačkom kancelaru u poslednjih 27 godina

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

13:26

Najmanja podrška nemačkom kancelaru u poslednjih 27 godina
Olaf Šolc - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radom nemačkog kancelara Olafa Šolca zadovoljno je svega 19 odsto građana Nemačke, što je najmanja podrška jednom lideru Nemačke od početka ispitivanja 1997. godine, pokazalo je prvo istraživanje javnog mnenja u Nemačkoj.

U ispitivanju  - Dojčlandtrend, koje je sprovela agencija Infratest - Dimap građani su izrazili nezadovoljstvo vladajućom koalicijom, a njih 83 odsto smatra da su okolnosti u toj zemlji "zabrinjavajuće", prenosi Dojče vele.

Kako se navodi u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog mera štednje i planiranih ukidanja pojedinih državnih mera pomoći, dok 41 odsto upitanih misli da će se vladajuća koalicija ove godine raspasti, a 49 odsto njih veruje da će se ona održati i tokom 2024. godine.

Rad vlade negativno ocenjuju čak i birači stranaka vladajuće koalicije - 78 odsto birača liberala je nezadovoljno, 58 odsto onih koji podržavaju socijaldemokrate je izrazilo isto osećanje, a 50 odsto birača Zelenih reklo je da manje veruje u uspeh vladajuće koalicije.

Građani Nemačke smatraju i da se rat u Ukrajini neće završiti ove godine, kao ni sukob Izraela i Hamasa, i smatraju da će se vladajuća koalicija Nemačke raspasti 2024. godine.

Samo devet odsto upitanih izjasnilo se da veruje da će se rat u Ukrajini završiti ove godine, što je 23 odsto manje nego na početku prošle godine, a čak 75 odsto ispitanika veruje da Ukrajina sama treba da odluči kada i kako da pregovara sa Rusijom o okončanju rata.

Da trenutna financijska pomoć Ukrajini "nije dovoljna" smatra 12 odsto upitanih, dok podjednaki broj Nemaca, 40 i 41 odsto, misli da je ta pomoć "primerena" ili "prevelika".

Oko 73 odsto anketiranih smatra da nije verovatno da se rat Izraela i Hamasa okonča u 2024. godini, kao i da stopa migranata koji dolaze u Evropu neće opasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa