Evropa

Nemački poljoprivrednici blokirali puteve, počela nedelja štrajka

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

10:46

Nemački poljoprivrednici blokirali puteve, počela nedelja štrajka
Nemački poljoprivrednici blokirali puteve, počela nedelja štrajka - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački poljoprivrednici blokirali su od jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, prvog dana protesta protiv planova vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija.

Poljoprivrednici, koji planiraju da nedelju dana protestuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, žele da na početku svoje akcije parališu saobraćaj. 

Na drumovima se očekuje hiljade traktora, na protestu koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji. Nemačka policija prijavila je proteste u skoro svim saveznim državama. 

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odetle krenuti ka Majncu, prenosi nemački Špigel. 

Tanjug/AP

 

U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na severu te države, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori.

Incident na protestu - jedan od učesnika povređen

Jedan od učesnika protesta poljoprivrednika u Donjoj Saksoniji teško je povređen danas nakon što ga je udario vozač automobila, saopštila je lokalna policija.

Incident se dogodio u blizini grada Frizojta, a povređeni poljoprivrednik prebačen u bolnici spasilačkim helikopterom, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Zasad nije objavljeno više inofrmacija o incidentu i nije poznato da li je vozač namerno povredio učesnika protesta.

 

 

 

Tanjug/AP

 

Prostesti su širom zemlje. Prete da postaju jedni od najvećih u skorijijoj nemačkoj istoriji. U Bremenu je došlo oko 2.000 vozila, u Diseldorfu se održava šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima. 

Prvi traktori su stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a  poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima. 

Tanjug/AP

 

U Hesenu je konvoj od oko 200 traktora krenuo iz Veteraua ka Visbadenu, u Saksoniji-Anhaltu došlo je do prekida saobraćaja, a u Saksoniji su se poljoprivrednici okupili na brojnim raskrsnicama oko Lajpciga.

Traktori su nenajavljeno pola sata blokirali oba ulaza na autoput kod okruga Frauenaurah u Erlagenu, a prema navodima policije, na put kod Selba bačeni su slama, stajsko đubrivo i silaža. 

Tanjug/AP

 

I u Berlinu protest poljoprivrednika, stotine vozila kod Brandenburške kapije

Na ulice Berlina danas je izašlo oko 1.300 poljoprivrednika koji protestuju protiv planova nemačke vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta. Kod Brandenburške kapije nalazi se skoro 700 vozila, među kojima traktori, automobili, kamioni i kombiji, prenosi "Frankfurter algemajne cajtung".

Jedan od organizatora skupa, Rajnhard Jung iz organizacije "Slobodni farmeri", pozvao ja promenu poljoprivredne politike nemačke vlade.

"Povećanje poreza na poljoprivredni dizel samo je kap koja je prelila čašu", rekao je Jung.

Kako je ranije danas objavio Dojče vele, očekuje se da neće biti dela Nemačke koji će normalno funcionisati. Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gde je moguće, dok će škole pravdati izostanke deci.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog meseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel.  Ti predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu. 

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu, izjavio je danas portparol vlade.

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa