Evropa

Nemačka vojska nastoji da fleksibilnim uslovima privuče vojnike generacije Z

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

16:25

Nemačka vojska nastoji da fleksibilnim uslovima privuče vojnike generacije Z
Nemačka vojska nastoji da fleksibilnim uslovima privuče vojnike generacije Z - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nemački komandanti pokušavaju da privuku vojnike generacije Z blistavim reklamama i fleksibilnim radnim uslovima dok slušaju poziv svog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da transformišu Nemačku u naciju "spremnu za rat".

Posle kratkog porasta interesovanja 2022. nakon ruskog napada na Ukrajinu, nemački vojni zvaničnici navode da su te brojke ponovo u padu, što ih je navelo da pokrenu nove reklamne kampanje, preneo je britanski list "Telegraf".

U nemačkoj vladi se čak govori o vraćanju regrutacije za muškarce koji su završili školovanje, a Ministarstvo odbrane je priznalo da je bila "greška" da se prekine ova praksa 2011. godine.

Ključni cilj regrutovanja je generacija Z, koja je rođena između 1997. i 2012. godine i možda je najpoznatija po tome što je od ranog detinjstva sposobna za digitalizaciju.

Ali ista grupa je skeptična u pogledu toga da li Bundesver može da ponudi zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, fleksibilnosti i radnih uslova na nivou privatnog sektora.

Portparol Bundesvera je rekao da rastuću potražnju kompenzuje sve manji broj potencijalnih kandidata.

"Razlog je u opadanju broja diplomaca... kao i u promeni očekivanja takozvane 'generacije Z', koja želi visok stepen fleksibilne i individualne slobode da oblikuje svoj profesionalni život", naveo je on.

Nemački ministar odbrane rekao je da je došlo vreme da Nemačka bude nacija spremna za rat, upozoravajući da bi Evropa mogla da se suoči sa direktnim sukobom sa Rusijom u narednih pet do osam godina.

"(Putinove) pretnje baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji moraju se shvatiti veoma ozbiljno. Ovo nije samo zveckanje sabljama. Mogli bismo se suočiti sa opasnostima do kraja ove decenije", upozorio je Pistorijus u decembru u intervjuu za "Velt am Zontag".

Što se tiče planova za vraćanje regrutacije, Pistorijus je rekao da traži "alternativne modele, kao što je švedski model, gde se svi mladići i devojke regrutuju, a samo nekolicina odabranih završi osnovnu vojnu službu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa