Evropa

Danska agencija obustavila usvajanje dece iz inostranstva na 2 godine: Istrage o nekoliko navodno nezakonitih slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

19:29

Danska agencija obustavila usvajanje dece iz inostranstva na 2 godine: Istrage o nekoliko navodno nezakonitih slučajeva
Danska agencija obustavila usvajanje dece iz inostranstva na 2 godine: Istrage o nekoliko navodno nezakonitih slučajeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Privatna danska Agencija za usvajanje dece iz inostranstva (DIA) saopštila je danas da ukida mogućnost usvajanja nakon što je dansko Ministarstvo za socijalna pitanja preporučilo obustavljanje usvajanja iz inostranstva na dve godine zbog istrage o nekoliko navodno nezakonitih slučajeva.

Ministarstvo je izrazilo zabrinutost zbog navodno učestale upotrebe izmišljenih dokumenata i procedura kojima se prikrivalo biološko poreklo dece, prenosi AP.

Privatna kompanija DIA posredovala je u usvajanjima na Filipinima, u Indiji, Južnoj Africi, na Tajlandu, Tajvanu i u Češkoj, a prošlog meseca, žalbeni odbor Ministarstva suspendovao je rad te agencije u Južnoj Africi zbog nepoštovanja zakonskih standarda.

Dansko Ministarstvo za socijalna pitanja nazvalo je obustavljanje usvajanja DIA, koja je takođe radila sa partnerskim agencijama u Južnoj Koreji, Kolumbiji i drugim zemljama, ''najozbiljnijom krizom u oblasti usvajanja u poslednjoj deceniji''.

''Kada pomažemo detetu da dobije novu porodicu na drugom kraju sveta, mora postojati neophodna garancija da se usvajanje vrši na odgovarajući način u odnosu na biološke roditelje'', rekla je ministarka za socijalna pitanja Pernil Rozenkranc-Tajl.

Kako navodi američka agencija, veliki broj porodica u Evropi, SAD i Australiji koje su usvajale decu iz inostranstva, tvrdilo je da su prevarene, zbog toga što su navodno usvojena deca bila lažno registrovana kao napuštena ili kao siročad, ili da nemaju živu rodbinu u matičnim zemljama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa