Evropa

Policije Hrvatske, Slovenije i Italije u sprečavanju ilegalne migracije: Saradnja će se poširiti i na Zapadni Balkan

Komentari

Autor: FoNet

16/01/2024

-

20:17

Policije Hrvatske, Slovenije i Italije u sprečavanju ilegalne migracije: Saradnja će se poširiti i na Zapadni Balkan
Policije Hrvatske, Slovenije i Italije u sprečavanju ilegalne migracije: Saradnja će se poširiti i na Zapadni Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije poručili su danas na sastanku u istarskog gradu Buzetu da će se zajednička saradnja policija i ministarstava untrašnjih poslova te tri zemlje proširiti i na države Zapadnog Balkana kako bi se sprečile ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi, javlja agencija Hina.

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Matea Piantedosija održan je početkom novembra u Trstu, kada je dogovorena jača saradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Dosadašnju zajedničku akciju policije tri države ocenili su kao efikasnu, pri čemu nisu zabeležene veće gužve na granicama.

"Samo u ovoj godini u Hrvatskoj smo imali 90 hapšenja krijumčara migrantima", rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Italija je kontrolisala 160.000 osoba i 96.000 vozila, a u tom razdoblju registrovano je 1.600 ilegalnih prelazaka granica, pri čemu je 900 ljudi vraćeno.

Slovenački ministar Boštjan Poklukar naglasio je da se pri poliicjskim kontrolama neće zaustavljati promet robom i neće se praviti problemi ljudima u pograničnom području koji moraju prelaziti granicu radi posla.

Širenje saradnje na zemlje Zapadnog Balkana biće definisano na idućem sastanku 21. i 22. marta na Brdu kraj Kranja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa