Evropa

"Debeli" minus, sneg i led okovali severnu i centralnu Evropu: Na snazi upozorenja svima koji putuju

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

14:00

"Debeli" minus, sneg i led okovali severnu i centralnu Evropu: Na snazi upozorenja svima koji putuju
"Debeli" minus, sneg i led okovali severnu i centralnu Evropu: Na snazi upozorenja svima koji putuju - Copyright Tanjug AP/Tor Erik Schroder/NTB via AP, Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Temperature duboko u minusu, sneg i ledena kiša okovali su severni i centralni deo Evrope, te su nadležni savetovali građanima da ukoliko ne moraju, ne napuštaju svoje domove. Zbog izuzetno hladnog vremnena i snežnih padavina, otkazani su pojedini letovi, a usporen je železnički i drumski saobraćaj. 

Naime, kako piše Euronews, zvaničnici u nekoliko evropskih zemalja savetovali su građane da ostanu kod kuće zbog izuzetno hladnog vremena, niskih temperatura i snega koji je izazvao haos na putevima i poremetio javni prevoz. Jak sneg i ledena kiša pogodili su u sredu uveče delove severne i centralne Evrope, zaustavivši saobraćaj, izazvavši haos na putevima, te odlaganje letova na aerodromima u regionu.

U Danskoj je zbog jakog vetra i snega došlo do nekoliko saobraćajnih nesreća. Zbog vremena otežan je bio i železnički saobraćaj, te su iz policije savetovali sve koji ne moraju da izađu da ne napuštaju svoje domove. 

U norveškoj prestonici Olsu, zbog slabe vidljivosti i velikog snega, autobuske linije su obustavljene, te su brojni putnici ostavljeni na cedilu da se snalaze sami, prenosi Euronews. Loše vreme je takođe poremetilo drumski saobraćaj, posebno širom juga zemlje, zbog čega je bilo i kašnjenja u železničkom saobraćaju.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

 

Gradski aerodrom je privremeno zatvoren juče jer je jak sneg smanjio vidljivost, te su avioni ostali prizemljeni. 

U Francuskoj, pogotovo u severnim oblastima, na snazi ostaje narandžasti meteo-alarm, i nadležni apeluju na vozače da ne kreću na put. Prijavljene su i brojne saobraćajne nezgode, a pogođen je i javni prevoz. Meteo France je u sredu upozorio na povećanje snega i kiše u većem delu severoistoka zemlje i u narednim danima.

Putnici zaglavljeni u vozilima

Na stotine putnika zaglavljeno je u svojim vozilima na putevima u centralnoj nemačkoj državi Hesenu usled snežnih padavina koje su prekrile autoput, i koje su dovele do stvaranja gužvi i kolona vozila koje su se protezale kilometrima. Policija nije mogla da proceni razmere haosa izazvanog snegom i koliko dugo će magistralni putevi biti blokirani, prenosi nedeljnik "Bild".

U saveznoj državi Tiringiji je pored snega bilo i leda na putu, zbog čega je veliki broj auto-prevoznika odložio svoja putovanja, a navodi se da bi situacija mogla da se popravi u toku jutra. Nemačka meteorološka služba (DVD) očekuje više snega i upozorava da vozači od oblasti Ajfela i Kelna preko planina Rotar do Tiringije, moraju da se pripreme za "uporne i ponekad jake snežne padavine".

U Nemačkoj je oko 700 letova otkazano zbog ekstremnih vremenskih uslova na aerodromu u Frankfurtu, najprometnijem vazdušnom čvorištu u zemlji. Zvaničnici aerodroma rekli su da postoji opasnost od ponovnog zaleđivanja aviona koji su vozili prema pisti.

AP Photo/Jenny Kane

 

Obilne snežne padavine i ledena kiša takođe su izazvali kašnjenja i otkazivanja na drugim nemačkim aerodromima.

Ledena kiša koje je sinoć padala širom zapadne i južne Nemačke prouzrokovala je brojne saobraćajne nesreće na zaleđenim putevima.

Iz predostrožnosti, mnoge škole i vrtići su zatvoreni tokom dana, a neke kompanije ponudile su svojim zaposlenima mogućnost rada od kuće.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

Hladno vreme će se zadržati i narednih dana

U Velikoj Britaniji zabeležena je još jedna hladna noć, sa temperaturama koje su u većem delu zemlje bile ispod nule, a meteorološka agencija izdala je upozorenja o snegu i ledu širom zemlje.

Prema preliminarnim podacima meteorološke službe, živa u termometru pala je na čak minus 11 stepeni Celzijusa u Engleskoj i minus 10 stepeni u Škotskoj, prenosi Gardijan.

Tanjug/Joe Giddens/PA via AP

 

Širom Škotske na snazi su upozorenja za putovanja, a ministarka saobraćaja Škotske, Fiona Hislop, upozorila je građane da, zbog teških vremenskih prilika svoja putovanja planiraju unapred i da u obzir uzmu moguća kašnjenja.

Da bi usled lošeg vremena moglo da dođe do kašnjenja u polascima vozova upozorili su i iz britanskih železnica, dok su mnogi operateri železničkog saobraćaja već prijavili kašnjenja.

Iako temperatura tokom noći nije dostigla prognozirane minimume od minus 18 stepeni Celzijusa, očekuje se da će se hladno vreme zadržati i narednih dana.

Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

 

Žuto upozorenje za sneg i led danas je na snazi u Škotskoj i Severnoj Irskoj, dok se na severu i severozapadu brritanija u naredna 24 sata očekuju pogoršanje vremena.

U severnim delovima zemlje, posebno na severu Škotske, očekuje se povećanje visine snežnog prekrivača, za 15 do 20 centimetara.

Dodatno, prema rečima meteorologa, jačanje severozapadnih vetrova moglo bi da prouzrokuje snežne nanose i mećave.

Velika Britanija je u utorak na sredu imala najhladniju noć ove zime do sada, kada je u Dalhviniju, na škotskoj visoravni, zabeležena temperatura od -14 stepeni Celzijusa.

Komentari (0)

Evropa