Evropa

Italijanski kasacioni sud: Fašistički pozdrav je zločin samo ako ugrožava javni red

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

22:49

Italijanski kasacioni sud: Fašistički pozdrav je zločin samo ako ugrožava javni red
Italijanski kasacioni sud: Fašistički pozdrav je zločin samo ako ugrožava javni red - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Fašistički pozdrav je zločin samo ako ugrožava javni red ili ako može da dovede do oživljavanja zabranjene fašističke partije, saopštio je danas italijanski kasacioni sud u presudi koju su pozdravili neofašisti.

Donoseći odluku, kasacioni sud je naložio drugo žalbeno suđenje za osam neofašističkih militanata koji su izveli fašistički pozdrav tokom komemorativnog događaja u Milanu 2016. godine povodom obeležavanja godišnjice ubistva pripadnika njihove grupe u tom gradu 1975. godine, preneo je "Gardijan". 

"Odlukom kasacionog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke partije, ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja", rekao je italijanskim novinarima Domenico Di Tulio, advokat dvojice optuženih.

Presuda znači da gest, poznat i kao rimski pozdrav, nije zločin ako se izvodi na događajima sličnim nedavnom mitingu u Rimu koji je izazvao negodovanje.

Na skrinšotu video snimka mogle su se videti stotine muškaraca koji su izveli fašistički pozdrav u Rimu početkom januara na obeležavanju 46. godišnjice ubistva tri militanta iz omladinskog krila sada ugašenog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke partije osnovane posle Drugog svetskog rata koja je na kraju prerasla u Braću Italije, stranku koju predvodi premijerka Đorđa Meloni.

Premijerka je pozvala na zabranu neofašističkih grupa nakon što je masa snimila salutiranje u Rimu.

Godišnji skup se održava ispred nekadašnjeg sedišta MSI u istočnom delu italijanske prestonice.

Kasapound, neofašistička partija koja organizuje događaj, pozdravila je presudu suda kao "istorijsku pobedu".

"Naravno, nastavićemo sa rimskim pozdravom", rekao je Luka Marsela, portparol Kasapaunda, za agenciju Ansa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa