Evropa

Fašističko salutiranje usred Rima: Opozicija poziva Meloni da zabrani neofašističke organizacije

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

14:30

Fašističko salutiranje usred Rima: Opozicija poziva Meloni da zabrani neofašističke organizacije
Fašističko salutiranje usred Rima: Opozicija poziva Meloni da zabrani neofašističke organizacije - Copyright Tanjug AP/Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski opozicioni lideri pozvali su desničarsku vladu Đorđe Meloni da zabrani neofašističke grupe nakon što se pojavio video-snimak na kome stotine muškaraca koriste fašistički pozdrav tokom jednog skupa u Rimu.

Gomila je bila okupljena ispred bivšeg sedišta Italijanskog socijalističkog pokreta (MSI), neofašističke partije osnovane posle Drugog svetskog rata koja je prerasla u stranku Braća Italije Đorđe Meloni, prenosi Gardijan.

Godišnjim skupom, održanim u nedelju, obeležena je 46. godišnjica ubistva tri militanta iz omladinskog krila te, sada ugašene, stranke. Lider Demokratske stranke levog centra Eli Šlajn napisala je na društvenim mrežama da Rim 2024. izgleda kao 1924. godine.

"Ono što se dogodilo je neprihvatljivo. Neofašističke grupe moraju da budu raspuštene, kao što propisuje ustav", napisala je ona.

Lider centrističke stranke "Akcija" Karlo Kalenda ocenio je da je to "neprihvatljiva sramota" u evropskoj demokratiji, dok je pokret "Pet zvezdica" najavio da će podneti tužbu.

Fašistički režim Benita Musolinija preuzeo je vlast nakon "marša na Rim" u oktobru 1922. godine, a u aprilu 1924. obezbedio je ubedljivu pobedu na opštim izborima pre nego što je ugasio italijanski višepartijski sistem. Reorganizacija Musolinijeve fašističke partije zabranjena je posleratnim ustavom Italije, koji je zabranio i ispoljavanje fašističke ideologije i propagande.

Međutim, neofašističke grupe kao što je MSI, koju je osnovao Đorđo Almirante, ministar u Musolinijevoj vladi, uspele su da zaobiđu zabranu koristeći drugačije ime i tvrdeći da su nove političke snage.

Politički naslednik MSI, Braća Italije osnovan je u oktobru 2022. godine. Tokom svoje predizborne kampanje, Meloni je pokušala da udalji svoju stranku od njenog neofašističkog porekla, rekavši da je pre nekoliko decenija predala "fašizam istoriji".

U ponedeljak je Fabio Rampeli iz Braće Italije i potpredsednik Donjeg doma, rekao da je stranka "svetlosnim godinama udaljena" od neofašističkog prikaza i da ta stranka, iako se nije odrekla "sećanja na tri varvarski ubijena dečaka pre 46 godina", "ne učestvuje u toj vrsti demonstracija". Lokalne i regionalne vlasti u Italiji dozvoljavaju godišnje obeležavanje ubistava u Aki Larentiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa