Evropa

Jurova: Evropska komisija "na ivici" u pogledu upravljanja

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

13:31

Jurova: Evropska komisija "na ivici" u pogledu upravljanja
Jurova: Evropska komisija "na ivici" u pogledu upravljanja - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova ocenila je da je Evropska komisija "na ivici" u pogledu upravljanja. Ona je to rekla komentarišući stanje u Evropskoj komisiji na panel debati organizovanoj povodom obeležavanja 20 godina češkog članstva u EU, prenosi Euraktiv.

"Već postoji organizacija izvršnih potpredsednika, običnih komesara. Ova podela portfelja se negde preklapa i morali smo da naučimo da radimo sa tim", rekla je Jurova i dodala da smo na ivici onoga što je menadžerski izvodljivo.

Jurova smatra da će, zbog proširenja, potreba za promenom strukture EU biti još hitnija.

Na pitanje o proširenju EU na 35 zemalja, Jurova je rekla da je ideja da svaka zemlja ima svog komesara sa resorom veoma problematična. Lisabonski ugovor ograničio je broj komesara na dve trećine broja zemalja članica EU, uz jednaku rotaciju komesara između svih zemalja, međutim 2009. godine, lideri EU su u Evropskom savetu odlučili da Komisija ima onoliko komesara koliko ima država članica.

U nacrtu manifesta Evropske narodne partije desnog centra (EPP), koji je Euraktiv prvi put objavio prošle nedelje, najveća politička porodica EU predlaže preoblikovanje portfelja Evropske komisije i dodavanje više komesara. Konkretno, EPP predlaže stvaranje tri dodatna mesta u Komisiji - jednog za mala i srednja preduzeća (MSP), jednog komesara za ribarstvo kao i za pitanja odbrane.

Jurova kaže da zemlje EU treba da razgovaraju o mogućim promenama jednoglasnog odlučivanja u nekim politikama EU. Ona je rekla da danas neke zemlje koriste veto da ucene EU, zahtevajući ustupke ili beneficije u drugim oblastima osim onih na koje su stavile veto, što je praksa koja je, međutim, takođe blokirala proces donošenja odluka u EU u oblastima kao što je pomoć Ukrajini.

U svom manifestu, EPP podržava takav pristup spoljnim pitanjima. "Mi se zalažemo za zamenu principa jednoglasnosti u odlukama o spoljnoj i odbrambenoj politici glasanjem kvalifikovanom većinom", navodi se u nacrtu manifesta.

Komentari (0)

Evropa