Evropa

Alternativa za Nemačku čvrsto na drugom mestu: Šolcovu "semafor koaliciju" podržava tek trećina građana

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

14:47

Alternativa za Nemačku čvrsto na drugom mestu: Šolcovu "semafor koaliciju" podržava tek trećina građana
Alternativa za Nemačku čvrsto na drugom mestu: Šolcovu "semafor koaliciju" podržava tek trećina građana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Podrška Nemaca Alternativi za Nemačku (AfD) blago je opala, ali je ta krajnje desničarska stranka i dalje na drugom mestu po popularnosti, pokazuju rezultati dve ankete koji su objavljeni danas.

Prema rezultatima istraživanja, AfD je i dalje čvrsto na drugom mestu po popularnosti iza Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posle desetodnevnih protesta širom zemlje protiv krajnje desničarske stranke zbog njenog navodnog plana da masovno deportuje migrante.

Podrška AfD-u opala je za dva odsto na 20 odsto u anketi Forsa, što je najniži nivo podrške toj stranci u poslednja četiri meseca, preneo je Rojters.

Partija je ostala na drugom mestu po popularnosti iza opozicionih konzervativaca koji imaju podršku od 31 odsto, ali je i dalje daleko ispred sve tri stranke koalicije levog centra nemačkog kancelara Olafa Šolca koje zajedno imaju 32 odsto podrške. 

Podrška AfD-u opala je za 1,5 odsto ove sedmice na 21,5 odsto u anketi Nemačkog instituta za nove društvene odgovore (INSA), iza konzervativaca sa 30,5 odsto i vladajuće koalicije sa 31 odsto podrške.

Demonstracije protiv AfD-a podržava 37 odsto Nemaca, rekao je šef INSA Herman Binkert.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa