Evropa

Atal obećao smanjenje poreza za srednju klasu: Premijer Francuske predstavio nove mere vlade

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

22:01

Atal obećao smanjenje poreza za srednju klasu: Premijer Francuske predstavio nove mere vlade
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Francuske Gabrijel Atal najavio je danas da vlada planira da smanji poreze i da se oslobodi skupe birokratije, što su neki od zahteva poljoprivrednika, koji traktorima blokiraju prilaze Parizu i drugim većim gradovima.

Govoreći u Skupštini Francuske, Atal je obećao da će "ukloniti teret” pravila i propisa za vlasnike malih preduzeća, smanjiti birokratiju i poreze na plate, u pokušaju da podstakne poslodavce da daju povišice radnicima sa minimalnim zaradama.

Atal je, takođe, potvrdio smanjenje poreza za srednju klasu od ukupno dve milijarde evra, što je ranije ovog meseca najavio Makron.

"Naši farmeri oličavaju naše osnovne vrednosti“, rekao je Atal, hvaleći njihovu "snažnu radnu etiku i preduzetničku slobodu“.

Poljoprivrednici su prethodnih dana blokirali autoputeve širom Francuske, tražeći konkretne mere za smanjenje propisa i troškova i poboljšanje uslova života.

Najmlađi premijer u istoriji Francuske izložio je svoja četiri prioriteta - rad, državne službe, vraćanje autoriteta u učionice i u društvo i zaštita životne sredine.

"Oni koji rade uvek bi trebalo da zarađuju više od onih koji ne rade“, kazao je Atal, najavljujući obaveznih 15 sati aktivnosti nedeljno za primaoce socijalne pomoći.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Istakao je da Francuska mora da "dovede u pitanje“ svoj sistem socijalne pomoći, kako bi destimulisala neaktivnost.

"Imati efikasniji i jeftiniji društveni model nije prljava reč, to je imperativ“, rekao je on.

Premijer je poručio da se kreće ka "vraćanju autoriteta u društvu“ i izneo široku listu političkih planova, uključujući kažnjavanje roditelja mladih prestupnika na društveni rad i uvođenje novih sankcija za mlađe od 16 godina.

Atal, koji je nedavno postao najpopularniji političar u Francuskoj prema anketi Odoke, govorio je nakon Makronove konferencije za novinare u Švedskoj, tokom koje je rekao da bi bilo "suviše lako“ okriviti EU za sve teškoće sa kojima se suočavaju poljoprivrednici.

Levičarska opozicija je već podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja Atalovoj vladi, kao odgovor na njegovu odluku da ne traži od Donjeg doma parlamenta odobrenje za politiku koju namerava da sprovodi.

Francuski premijeri su to po pravilu radili, ali su poslednje dve administracije izbegle da izađu pred Donji dom, zbog toga što Makron nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa