Evropa

Francuska na putu da postane prva zemlja koja ustavom garantuje pravo na abortus

Komentari

Autor: CNN

30/01/2024

-

19:54

Francuska na putu da postane prva zemlja koja ustavom garantuje pravo na abortus
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna skupština Francuske usvojila je u utorak zakon koji zemlju pomera korak bliže upisu prava na abortus u njen ustav.

Na glasanju u Donjem domu francuskog parlamenta 493 poslanika glasala su za predlog zakona, dok je protiv bilo 30, prenosi CNN.

Još nije garantovano da će zakon biti usvojen, jer ovo predstavlja prvi korak u zakonodavnom procesu. Predlog zakona će biti upućen Senatu na raspravu i glasanje, a to ne bi trebalo da bude pre kraja februara. Ako to odobri Senat, onda će se posebno telo sastavljeno od oba doma parlamenta ponovo sastati radi njegovog usvajanja.

Težnja za konstitucionalizacijom postala je prioritet za francusku vladu nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država u junu 2022. poništio 50-godišnju presudu kojom je garantovano pravo na abortus.

Kada su prošle nedelje u donjem domu počele parlamentarne rasprave o tekstu predloženog zakona, u sali se pojavio strah da Francuska ne krene stopama SAD.  

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Ako zakon bude usvojen, Francuska će postati prva zemlja na svetu koja je uključila prava na abortus u svoj ustav, označavajući istorijski trenutak za reproduktivna prava u zemlji i širom sveta.

Unošenje prava na abortus u ustav je obećao predsednik Emanuel Makron nakon ukidanja zagarantovanog prava na abortus u SAD.

U Poljskoj je kontroverzno pooštravanje ionako restriktivnog zakona o abortusu dovelo do protesta u toj zemlji prošle godine. Poljski ustavni sud presudio je 2020. godine da žene više ne mogu prekinuti trudnoću u slučajevima teških deformiteta fetusa, uključujući Daunov sindrom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa