Evropa

Radnici javnog prevoza u Parizu najavili sedmomesečni štrajk, neće raditi od 5. februara do 9. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

23:10

Radnici javnog prevoza u Parizu najavili sedmomesečni štrajk, neće raditi od 5. februara do 9. septembra
Radnici javnog prevoza u Parizu najavili sedmomesečni štrajk, neće raditi od 5. februara do 9. septembra - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Radnici pariskog javnog saobraćaja (RATP) saopštili su da će stupiti u štrajk od 5. februara do 9. septembra, zbog nezadovoljstva zaradama, saopšteno je iz vodećeg sindikata javnog saobraćaja CGT-RAPT. 

"Štrajk obuhvata sve zaposlene u RATP. Ovo upozorenje usledilo je nakon nemogućnosti postizanja dogovora danas tokom sastanka sindikata sa upravom u vezi sa nedovoljnim merama za plate u 2024. godini", saopštio je CGT u pismu izvršnom direktoru grupe RATP Žanu Kastesu, prenela je televizija BFM.

Sindikat je u sukobu sa menadžmentom oko pregovora o platama, zahtevajući povećanje zarada za 50 indeksnih poena „za sve“ i indeksaciju na inflaciju, ali i pregovore o prelasku na 32- satnu radnu nedelju. 

Sedmomesečni štrajk poklapa se sa Letnjim olimpijskim igrama koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta.

U novembru 2023. godine, francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je da će prevoz u regionu Pariza tokom Olimpijade biti izuzetno težak. Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da javni prevoz u gradu neće biti spreman za događaj, navodeći kao razlog nedovoljan broj prigradskih vozova. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa