Region

Obustava rada u Sloveniji: Većina zaposlenih u upravnim jedinicima stupila u štrajk zbog plata

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

13:40

Obustava rada u Sloveniji: Većina zaposlenih u upravnim jedinicima stupila u štrajk zbog plata
Parlament Slovenije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u administraciji 41 od 58 upravnih jedinica širom Slovenije započeli su štrajk sa zahtevom za povećanje plata i broja zaposlenih, kako bi se izborili sa povećanjem obima posla.

Prema proceni predsednika Sindikata državnih organa Slovenije Frančišeka Verka, u štrajku je 85 odsto ili 2.000 zaposlenih u u upravnim jedinicama u Sloveniji.

Za vreme trajanje štrajka zaposleni će pružati neophodne administrativne usluge, uglavnom poslove u vezi sa matičnim knjigama i socijalnim osiguranjem, uključujući izdavanje ličnih karata ili pasoša za hitna putovanja u inostranstvo, uređenje boravka i izdavanje dokumenata za novorođenčad, prenosi slovenačka televizija. Posle obustave rada sedam upravnih jedinica iz novembra prošle godine, Verk veruje da je u praksi štrajk jedini način da se bilo šta promeni.

"Možemo samo da vam kažemo da se ništa nije promenilo i da nam gospoda iz Ministarstva državne uprave, posebno službe za upravne jedinice od juna prošle godine obećavaju da će urediti kadrovske, materijalne i prostorne poteškoće zaposlenih u upravnim jedinicama", naglasio je Verk, prenosi slovenačka Radio-televizija.

Iz Ministarstva državne uprave Slovenije naveli su da su svesni svih izazova sa kojima se upravne jedinice suočavaju dugi niz godina, ali insistiraju da se pitanje visine naknade zaposlenih reši u sklopu sveobuhvatne revizije sistema plata u javnom sektoru.

Ovo je drugi štrajk administrativnih službenika, nakon što je manji broj njih stupio u štrajk 15. novembra, ali prema rečima Verka, tada nije postignut nikakav napredak, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Vlada je prošle nedelje, u pokušaju da spreči štrajk, Sindikatu državnih organa poslala predlog, ali Verk smatra da to neće rešiti praktično nijedan problem. Sindikat zahteva da najslabije plaćeni radnici dobijaju više od minimalne plate, a stručnjaci sa tercijarnim obrazovanjem za svoj posao budu plaćeni kao zaposleni u ministarstvima.

Ovo je još jedan u talasu štrajkova koji pogađaju Slovenije, s obzirom da su lekari i stomatolozi u ograničenu obustavu rada stupili 15. januara, dok su sudije štrajkovale dve nedelje, od 10. do 24. januara. Dodatno, tužioci su najavili da će u sredu održati jednodnevni štrajk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa