Evropa

Slovački premijer poručio šta je neophodno za okončanje rata Ukrajine i Rusije: "Mora postojati neka vrsta kompromisa"

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

08:53

Slovački premijer poručio šta je neophodno za okončanje rata Ukrajine i Rusije: "Mora postojati neka vrsta kompromisa"
Slovački premijer poručio šta je neophodno za okončanje rata Ukrajine i Rusije: "Mora postojati neka vrsta kompromisa" - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je ustupanje dela ukrajinske teritorije Rusiji jedini način da se okonča rat sa Rusijom i ponovio je da se protivi članstvu Ukrajine u NATO, prenosi portal Politiko.

"Mora postojati neka vrsta kompromisa. Šta očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno", rekao je Fico za slovački javni servis RTVS.

Slovački premijer preuzeo je vlast u decembru 2023. godine nakon što je njegova levičarsko-populistička partija Smer pobedila na septembarskim izborima uz obećanje da će prestati da šalje oružje Kijevu, da će blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Uoči planiranog sastanka slovačkog lidera sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u sredu, Fico je u subotnjem intervjuu ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO.

"Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO i da ću staviti veto.To bi bila samo osnova za Treći svetski rat, ništa drugo. Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja već je pod totalnim uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Fico i naglasio da Ukrajina od Slovačke "neće dobiti nikakvo oružje".

Prema njegovim rečima, Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih država na svetu. Slovački premijer je prošle nedelje podržao mađarskog premijera Viktora Orbana u blokiranju paketa pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa