Evropa

Slovaci ne žele ukidanje Specijalnog tužilaštva: Protesti širom zemlje, u Bratislavi se okupilo 30.000 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

23:05

Slovaci ne žele ukidanje Specijalnog tužilaštva: Protesti širom zemlje, u Bratislavi se okupilo 30.000 ljudi
Slovaci ne žele ukidanje Specijalnog tužilaštva: Protesti širom zemlje, u Bratislavi se okupilo 30.000 ljudi - Copyright Jaroslav Novak/TASR via AP

veličina teksta

Aa Aa

Širom Slovčake večeras su održani protest protiv plana nove vlade premijera Roberta Fica da revidira krivični zakon te zemlje, javljaju tamošnji mediji.

Najveći protestni skup organizovan je u Bratislavi, gde se okupilo oko 30.000 ljudi, a demonstracije su održane u još 15-ak gradova, prenosi TV Novini.

Okupljenima su se obratili predstavnici opozicionih stranaka koji su kritikovali plan vlade da izmenama zakona ukine Specijalno tužilaštvo, koje je istraživalo slučajeve korupcije, rekavši da bi izmene zakona zaštitile saveznike aktuelne vlade od krivičnog gonjenja.

Pored toga, plan slovačke vlade uključuje i ograničavanje zaštite za uzbunjivače i smanjenje kazni za finansijske zločine.

Jaroslav Novak/TASR via AP

 

Evropski parlament usvojio je ranije ove nedelje rezoluciju u kojoj poziva Evropsku komisiju da preduzme mere kako bi zaštitila vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa u Slovačkoj zbog najavljenih promena krivičnog zakona.

Jaroslav Novak/TASR via AP

 

Rezoluciju je podržalo 496 od 630 evroparlamentaraca koji su istakli da su "duboko zabrinuti" zbog planiranih promena, dodavši da izmene krivičnog zakona i zatvaranje Kancelarije specijalnog tužilaštva "ugrožavaju integritet pravosudnih procesa i podrivaju borbu Evropske unije protiv korupcije".

Vlada premijera Roberta Fica, koja je na vlasti od oktobra 2023. godine, predstavila je zakonodavne promene u decembru, nakon čega su usledili višenedeljni protesti koje su predvodile prozapadne liberalne i konzervativne opozicione stranke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa