Evropa

Poljoprivrednici započeli blokadu Pariza: Oko 800 traktora blokiralo prilaze prestonici

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

08:20

Poljoprivrednici započeli blokadu Pariza: Oko 800 traktora blokiralo prilaze prestonici
Poljoprivrednici započeli blokadu Pariza: Oko 800 traktora blokiralo prilaze prestonici - Copyright Tanjug AP/Matthieu Mirville

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poljoprivrednici započeli su danas blokadu osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske sa gotovo 800 traktora, dok se sa blokadama nastavlja i u nekoliko francuskih arondismana.

Protesti se intenziviraju u gradu Lionu, gde se najveći broj demonstranata očekuje sutra, dok se u području Marseja planira blokada petlje puteva koji povezuju jug Francuske sa severnim gradovima, navodi Figaro.

 

Kako prenosi parsiki list, francuski predsednik Emanuel Makron će se povodom blokada zajedno sa nekoliko ministara obratiti oko 15 časova iz Jelisejske palate.

Francuska vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u "Pariz i veće gradove", a ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald

Darmanen istakao je da je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju. 

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim,  da će nastaviti proteste.

Feno: Promene ekoloških propisa EU kako bi se pomoglo poljoprivrednicima

Francuski ministar poljoprivrede Mark Feno izjavio je danas da Francuska želi da ove nedelje bude doneta odluka o promeni ekoloških propisa Evropske unije o obradivom poljoprivrednom zemljištu koji moraju da budu usklađeni sa novim pravilima o biodiverzitetu, a kako bi se pomoglo francuskom poljoprivrednicima.

"U narednih 48 sati predstavićemo određene mere", rekao je Feno u razgovoru sa novinarom TV Frans 2 i istakao da Francuska nastoji da promeni Zakon Evropske unije o prirodi koji je usvojen prošle godine, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa