Evropa

Nemačka paralisana: Masovni štrajk aerodromskog obezbeđenja, više od hiljadu letova otkazano ili odloženo

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

01/02/2024

-

17:27

Nemačka paralisana: Masovni štrajk aerodromskog obezbeđenja, više od hiljadu letova otkazano ili odloženo
Nemačka paralisana: Masovni štrajk aerodromskog obezbeđenja, više od hiljadu letova otkazano ili odloženo - Copyright AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Radnici obezbeđenja napustili su danas svoja radna mesta na većini velikih nemačkih aerodroma u okviru jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da se pojača pritisak na vladu u sporu oko plata, što je dovelo do masovnih otkazivanja letova u Nemačkoj.

Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova biće otkazano ili odloženo zbog štrajka, kojim je pogođeno oko 200.000 putnika, prenosi nemački Špigel.

Koji aerodromi su pogođeni?

Nemački sindikat Verdi pozvao je radnike da štrajkuju na 11 aerodroma - Berlinu, Frankfurtu, Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Štutgartu, Lajpcigu, Hanoveru, Drzdenu, Bremenu i Erfurtu.

Štajk međutim neće uticati na aerodrome u saveznoj nemačkoj državi Bavarskoj, uključujući i aerodrom u Minhenu.

Uoči početka štrajka, otkazana su sva poletanja za danas iz Berlina, Hamburga i Štutgarta.

U Kelnu je otkazano oko četiri petine planiranih letova, a u Diseldorfu trećina.

 

AP Photo/Michael Probst

 

 

U Frankfurtu je operater tog najprometnijeg aerodroma u Nemačkoj saopštio da će bezbednosni punktovi van tranzitne zone biti zatvoreni i savetovao putnike da ne dolaze na aerodrom.

"Savetujemo svim putnicima koji dolaze na aerodrom da izbegavaju dolazak na isti 1. februara. Molimo kontaktirajte svoju avio-kompaniju ili opetera putovanja za informacije u vezi sa vašim letom zbog aktuelnog štrajka", navodi se u saopštenju aerodroma u Frankfurtu.

Avio-kompanija Lufthaza toplo je preporučila svima koji imaju rezervisane odlazne letove iz Franfurta, Hamburga, Bremena, Berlina, Lajpciga, Diseldorfa, Kelna, Hanovera, Štutgarta i Drezdena da ne dolaze na aerodrom.

Navodi se da na ovim aerodromima nema pristupa zoni polaska jer su bezbednosni punktovi zatvoreni. To znači da putnici neće moći da završe neophodne provere.  Ovo važi i za one koji putuju na aerodrom u Frankfurt vozom radi presedanja.

Proveriti status leta sa avio-kompanijom

Ako imate rezervisan let na nekom od pogođenih aerodroma, trebalo bi da proverite njegov status sa avio-kompanijom pre ikakvog odlaska na aerodrom.

Informacije o letovima avio-kompanije Lufthansa biće ažurirane na veb stranici i aplikaciji avio-kompanije, gde putnici takođe mogu promeniti termin leta preko Servisnog centra.

AP Photo/Michael Probst

 

Prema pravilima EU, ako je let otkazan, avio-kompanija mora da vrati novac ili ponovo zakaže let, čak i ako to znači korišćenje drugog avio-prevoznika.

Takođe imate pravo na dodatnu nadoknadu i troškove smeštaja, ukoliko je potrebno.

Korisnici kompanije Lufthansa mogu besplatno ponovo rezervisati let do 8. februara. Ovo se odnosi i na one koji putuju međunarodnim letovima sa presedanjem na aerodromu u Frakfurtu jer se očekuje da će se suočiti sa kašnjenjima.

Oni koji putuju unutar Nemačke preko avio-kompanije Lufthansa imaće pravo da dobiju voznu kartu, čak iako let nije još zvanično otkazan.

AP Photo/Michael Probst

 

Eurowings je takođe saopštio da očekuje "masovne poremećaje", kao i da će obavestiti pogođene putnike i, gde je to moguće, ponuditi alternativne veze ili preknjižavanje na železnicu.

Austrian Airlines je upozorio na moguća kašnjenja, a putnici koji su naveli svoj broj telefona ili mejl prilikom rezervacije biće direktno kotnaktirani u vezi sa svim promenama.

Šta traže sindikati?

Sindikat Verdi traži povišice za 2,80 evra po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata.

Tri runde radnih pregovora nisu donele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbeđenja.

Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sledeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad.

Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara.

U odvojenom sporu, Verdi je pozvao u petak na štrajk u lokalnim sistemima javnog prevoza u većem delu zemlje.

Talas štrajkova zahvatio je Nemačku proteklih nedelja, uključujući mašinovođa i poljoprivrednika, a najavljeni su i protesti radnika u javnom prevozu.

 

Komentari (0)

Evropa