Evropa

Premijerka Severne Irske: Referendum o irskom ujedinjenju nije decenijama daleko kao što kažu Britanci

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

16:40

Premijerka Severne Irske: Referendum o irskom ujedinjenju nije decenijama daleko kao što kažu Britanci
Mišel O Nil - Copyright Tanjug AP/Liam McBurney/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrana premijerka Severne Irske Mišel O'Nil izjavila je da održavanje referenduma o irskom ujedinnjenju nije decenijama daleko kao što to tvrdi britanska vlada.

O'Nil iz Šin Fejna, prva nacionalistkinja koja je postala premijerka, rekla je za Skaj njuz da njen izbor predstavlja istorijski dan i da označava novi početak.

O'Nil je istakla da je je neko ko želi da bude ujedinitelj i okupi ljude i da poštuje vrednosti i irskih i britanskih republikanaca, kao i unionista.

Potpredsednica Šin Fejna Mišel O'Nil imenovana je u subotu za premijerku Severne Irske.

Odluku o njenom imenovanju doneo je regionalni parlament, pošto je rivalska Demokratska unionistička partija prekinula dvogodišnji bojkot vlade Severne Irske, prenosi Rojters.

Prošle su tačno dve godine otkako je Demokratska unionistička partija (DUP) povukla svog premijera u znak protesta zbog dodatnih provera i birokratskih procedura za robu koja se kreće između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, što je urušilo izvršnu vlast u Belfastu i blokiralo rad institucija.

Međutim, DUP je u ponedeljak pristao da se vrati u severnoirski parlament Stormont, nakon dogovora sa vladom u vezi sa pozicijom Severne Irske na unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Prvi put je i Šin Fejn, republikanska, nacionalistička politička stranka, imenovala premijera jer je osvojila najviše mesta na poslednjim parlamentarnim izborima održanim u maju 2022. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa