Evropa

Bivši pripadnik Vagnera dobio privremeni boravak u Norveškoj, spreman da govori o ratnim zločinima kojima je bio svedok

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

18:40

Bivši pripadnik Vagnera dobio privremeni boravak u Norveškoj, spreman da govori o ratnim zločinima kojima je bio svedok
Andrej Medvedev - Copyright Gorm Kallestad/NTB Scanpix via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruski državljanin Andrej Medvedev koji je napustio visoki položaj u privatnoj vojnoj kompaniji Vagner i pobegao u Norvešku, dobio je dozvolu da ostane u Norveškoj, ali mu je odbijen stalni azil, prenose norveški mediji.

Advokat Medvedeva, Brinjulf Risnes, rekao je Dagbladetu da je njegovom klijentu odobren privremeni boravak „zbog bezbednosnog rizika koji je povezan sa njegovim vraćanjem u Rusiju“, ali da nije dobio stalni boravak ili državljanstvo, prenosi Asošiejted pres.

Medvedev je zatražio azil u januaru 2023. nakon što je pobegao iz Vagnera u Norvešku, rekavši da se plaši za svoj život ako bude vraćen. On je naveo da je pristao da se pridruži Vagner grupi od jula do novembra 2022. godine, ali je otišao nakon što mu je ugovor produžen bez njegovog pristanka.

profimedia

 

Takođe je rekao ruskoj disidentskoj grupi Gulag.net da je spreman da ispriča sve što zna o Vagneru i njegovom osnivaču Jevgeniju Prigožinu, za koga se smatra da je bio povezan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Rekao je da je spreman da da izjavu o svim mogućim ratnim zločinima kojima je bio svedok, iako je negirao da je i sam učestvovao u njima.

Uhapšen posle tuče u Oslu

U aprilu 2023. Medvedev je u Norveškoj osuđen na 14 dana zatvora zbog kršenja javnog reda i mira i nošenja vatrenog oružja na javnom mestu. 

Policajci su ga priveli ispred paba u Oslu nakon tuče u baru u februaru prošle godine..

Privatna vojna kompanija Vagner, organizovala je kratku pobunu protiv Kremlja i marš na Moskvu u junu 2022. Pobuna je završena dogovorom koji je podrazumevao premeštanje Vagnerovih trupa u Belorusiju.

Dva meseca kasnije, Prigožin i nekoliko njegovih najbližih saradnika poginuli su u avionskoj nesreći, podseća AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa