Evropa

Vagner u izgnanstvu još veća glavobolja: Opasnost od odsecanja Baltika od NATO preko koridora od svega 65 kilometara

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2023

-

18:00

Vagner u izgnanstvu još veća glavobolja: Opasnost od odsecanja Baltika od NATO preko koridora od svega 65 kilometara
Vagner u izgnanstvu još veća glavobolja: Opasnost od odsecanja Baltika od NATO preko koridora od svega 65 kilometara - Copyright Belarus' Defense Ministry via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine članice NATO pakta zabrinute su da bi plaćenička grupa Vagner mogla izvede napad u pokušaju da odseče baltičke države od Alijanse, iako bi se tako nešto smatralo "samoubilačkim činom", smatra dr Stiven Hol, predavač ruske politike na Univerzitetu Bat.

On je u razgovoru za Euronews sugerisao da bi to zapravo bio mali upad, sličan provokativnoj operaciji lažne zastave, kako bi se prikrila direktna ruska umešanost.

Međutim, upitan da li je tako nešto izvodljivo, dr Hol je bio skeptičan - prvenstveno zbog velikih geopolitičkih rizika i vojne snage Vagnera.

"Primarni cilj Rusije uvek je bio da pokaže da je NATO samo tigar od papira", rekao je Hol za Euronews - "Odsecanjem Baltika želeli bi da istaknu u prvi plan da Alijansa neće priteći u pomoć svojim članicama"

"To bi bila velika kataklizma za NATO", nastavio je on, dodajući da bi, ako vojna alijansa predvođena SAD ne pritekne u pomoć Baltiku u slučaju napada - što je u obavezi da učini, NATO bio "potpuno uništen".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u subotu da su pojedini Vagnerovi plaćenici počeli da se kreću ka Suvalkiju, retko naseljenom kopnenom koridoru u "sendviču" između članica NATO-a, Litvanije i Poljske na severu i jugu, i Belorusije i ruske enklave Kalinjingrad na istoku i zapadu.

Euronews

 

Hol je ovaj potez nazvao "nesumnjivim korakom u pravcu daljeg hibridnog napada na poljsku teritoriju", navodeći da će se plaćenici "verovatno obući kao beloruski graničari i pomoći neregularnim migrantima da uđu na poljsku teritoriju" i destabilizuju situaciju.

Suvalki koridor je od velikog strateškog značaja jer ako bi Rusija i Belorusija uspele da zauzmu ovu deonicu od 65 kilometara, Baltik - koji podrazumeva Litvaniju, Letoniju i Estoniju bio bi izolovan, ugrožavajući tako sposobnost NATO-a da odbrani tu oblast.

Hol je sugerio da je upravo ovaj koridor podložan potencijalnom napadu, iako veruje da je taj potez malo verovatan.

"Vagner je relativno dobro opremljen, obučen i ima kapacitete ne samo u pogledu naoružanja, već i propagande", rekao je Hol za Euronews.

"Čak i da Vagner probije rupu u poljskoj odbrani i zauzme Suvalki koridor, onda je to objava rata. Međutim, njihov broj trupa je nedovoljan da zadrže tu teritoriju"

Za Hola, ovakva vojna realnost znači da će se Vagner verovatno držati hibridne taktike u pokušaju da "poseje razdor i oslabi neprijatelja", kao što su informacionalni rat, sajber napadi i pokušaji destabilizacije.

Premda nije poznato koliko tačno Vagnerovih plaćenika trenutno boravi u Belorusiji, procenjuje se da je reč o hiljadama. Poljski premijer Moravjecki rekao je da se više od sto približavalo njihovoj granici.

Ipak, to je zanemarljiv broj u poređenju sa 150 hiljada vojnika sa kojima je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Dva otežavajuća faktora za Vagner

Dok Hol ističe da, iako je napad Vagnera "moguć", "drugo je pitanje" da li je on verovatan.

Prvi faktor koji je promenio strateški sastav oblasti jeste ulazak Finske u NATO, kojem bi i Švedska trebalo da se pridruži u bliskoj budućnosti. To znači da Baltik sada ima odbrambeni bedem na severoistoku i nije ga tako lako "odseći" kao ranije, objasnio je Hol.

Drugi važan faktor je da je, zbog rata u Ukrajini, malo verovatno da će NATO ostaviti Baltik na cedilu, što sugeriše da bi SAD mogle poslati svoje oružane snage u pomoć.

I pored svega toga, prisustvo Vagnera u Belorusiji nakon neuspele pobune u Rusiji, izazvalo je zabrinutost među kreatorima zapadne politike, posebno zato što grupa sada obučava belorusku vojsku.

Osim toga, zbog činjenice da "ruski rat u Ukrajini ne ide dobro", Hol izražava bojazan da bi beloruski  predsednik Aleksandar Lukašenko "odjednom dozvolio Vagneru da napadne Poljsku".

"To bi bilo samoubistvo", kaže on.

Prema članu 5 ugovora NATO članica navodi se da se, napad na bilo koju državu članicu, smatra napadom na čitav savez. Kao odgovor, sve članice NATO-a su obavezne da joj priteknu u pomoć, uključujući i vojnu silu.

profimedia

 

Hol je takođe postavio pitanje da li će Vagner pomoći neregularnim migrantima da pređu u Poljsku u novom vidu hibridnog ratovanja, zbog pojačane granične bezbednosti Varšave.

S druge strane, veruje da Poljska i obližnje savezničke države naglašavaju pretnju koju predstavlja Vagner kako bi dobile dodatnu podršku od EU i NATO-a.

"Varšava i Vilnjus su prirodno zabrinuti da bi Rusija, Belorusija ili Vagner mogli da izazovu nevolje. U ovom trenutku, mislim da je to jedinstvena situacija. Belorusija ima istoriju pokušaja da destabilizuje svoje susede, a očigledno i Rusija. Sve je moguće u svakom trenutku", zaključio je Hol u razgovoru za Euronews.

SAD: Ne postoji pretnja po članice NATO zbog prisustva Vagnera u Belorusiji

Bela kuća je saopštila danas da ne postoji konkretna pretnja po članice NATOa zbog prisustva ruske paravojne grupe "Vagner" u Belorusiji.

"Sjedinjene Države nisu svesne bilo kakve konkretne pretnje po Poljsku ili druge saveznice NATO zbog prisustva snaga grupe Vagner u Belorusiji", rekao je da portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

Dodao je da Vašington pažljivo prati situaciju, nakon što je neodređeni broj Vagnerovaca počeo da obučava belorusku vojsku, što je dovelo do toga da Poljska premesti više od 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

 

 

Komentari (0)

Evropa