Evropa

KRIZA U RUSIJI Borci Vagnera se povukli posle jučerašnje pobune, Blinken: Još nismo videli poslednji čin

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/06/2023

-

08:57

KRIZA U RUSIJI Borci Vagnera se povukli posle jučerašnje pobune, Blinken: Još nismo videli poslednji čin
KRIZA U RUSIJI Borci Vagnera se povukli posle jučerašnje pobune, Blinken: Još nismo videli poslednji čin - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, Prigozhin Press Service via AP, File, AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 487. dan rata u Ukrajini. Dok je ukrajinska kontraofanziva u punom jeku, unutrašnji problemi potresaju Rusiju. Naime, šef ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin, nezadovoljan odnosom sa vrhovnim vojnim rukovodstvom, ušao je juče sa svojim trupama u sedište Južne vojne komande u Rostovu na Donu, dok se istovremeno deo boraca uputio ka Moskvi u tzv. "maršu za pravdu". Nakon celodnevnih tenzija, Prigožin je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i opozvao svoje borce rekavši da "nije želeo da se prolije ruska krv". Portparol Kremlja je nakon deeskalacije situacije objavio da će Prigožin otići za Belorusiju, kao i da se obustavlja krivična prijava protiv njega pokrenuta dan ranije. Vagnerovi borci imaće prilike da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane i postanu redovni vojnici Ruske Federacije.

Ključni događaji:

  • Posle razgovora s Beloruskim predsednikom Lukašengom, šef Vagnera Jevgenij Prigožin obustavio kretanje jedinica ka Moskvi
  • Prigožin odlazi u Belorusiju, obustavlja se krivični postupak protiv njega
  • Borci Vagnera napustili Rostov na Donu i izneli tešku vojnu tehniku
  • Ukinuta sva ograničenja drumskog saobraćaja u Rusiji koja su uvedena zbog jučerašnje krize
  • U međuvremenu ukrajinska vojska tvrdi da je ostvarila napretke na istoku zemlje
  • EU odobrila uvećanje fonda za ukrajinsko oružje i dogovorila 11. paket sankcija Rusiji

Kako je protekao prethodni dan u Rusiji, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dešavanja u Ukrajini i Rusiji možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


22.53 Makron: Revolt Vagnera ukazuje na podele unutar ruskog tabora

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da pobuna paravojne formacije Vagner  protiv vojnog liderstva Rusije pokazuje, kako je naveo, ''podele unutar ruskog tabora'' i ukazuje na krhkost ruskih oružanih snaga.

Makron je za sutrašnje izdanje dnevnog lista ''Provans'' rekao, povodom događaja u Rusiji, da treba biti oprezan jer se situacija i dalje razvija. 

''Ali to pokazuje podele koje postoje unutar ruskog tabora, na krhkost kako njene armije, tako i njenih pomoćnih snaga, kao što je grupa Vagner'', rekao je Makron.

On je dodao da je događaje u Rusiji pratio ''iz sata u sat".

"Sve ovo treba da nas drži na oprezu i potpuno opravdava podršku koju dajemo Ukrajincima u njihovom otporu", poručio je Makron za marsejski list pred sutrašnju posetu tom gradu na jugu Francuske.

21.59 Zelenski razgovarao sa Trudoom i Bajdenom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je zahvalio premijeru Kanade Džastinu Trudou za posetu Kijevu i svim Kanađanima za "kontinuiranu podršku Ukrajini", kao i da je telefonom večeras razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

On je dodao da nedovoljna reakcija sveta na razaranje brane Kahovka i na pokušaj uništenja brane u Krivom Rogu "dozvoljava okupatorima da pripreme teroristički napad curenjem radijacije iz NE Zaporožje".

Kada je reč o razgovoru sa Bajdenom, Zelenski je rekao da su pričali o procesima koji se dešavaju u Rusiji.

"Svet mora da pritisne Rusiju dok se ne povrati međunarodni red. Zahvalio sam predsedniku Amerike na velikoj podršci, posebno na 'patriot' sistemu. Važno je da pojačamo sposobnosti Ukrajine, kako bismo zaštitili naše nebo. U tom kontekstu, zahvalio sam mu na podršci koalicije koja želi da donira avione (F-16)", naveo je Zelenski na Tviteru.

 

 

20.57 Gutereš sa zabrinutošću prati razvoj situacije u Rusiji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zabrinuto prati razvoj situacije u Rusiji i poziva na izbegavanje daljih tenzija, rekao je danas Guterešov portparol Fahran Hak.

"Generalni sekretar UN sa zabrinutošću prati razvoj sitauacije u Rusiji. Svestan je najnovijih izveštaja o deeskalacionim koracima. On je pozvao na sve umešane da nastave da se ponašaju odgovorno i izbegnu dalje tenzije", rekao je Hak, prenosi TASS.

20.40 Gauseda: NATO da ojača istočni krak ako Prigožin bude u Belorusiji

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda upozorio je danas da će NATO morati da ojača istočni krak ukoliko Belorusija postane novi domaćin lideru paravojne formacije Vagner Jevgeniju Prigožinu.

"Ukoliko Prigožin ili deo Vagnera završi u Belorusiji sa nejasnim planovima i nejasnim namerama, to će samo značiti da treba da ojačamo još više bezbednost naših istočnih granica", rekao je Nauseda, preneo je "Gardijan".

On je dodao da ne misli samo na Litvaniju, već na ceo NATO.

20.35  Rusi tvrde da su u ukrajinskom granatiranju Donjecka ubijena dva civila

Dvoje civila ubijeno je u ukrajinskom granatiranju u istočnom gradu Donjecku, rekao je gradonačelnik istočnog ukrajinskog grada kojeg je postavila Moskva.

Aleksej Kulemzin je na Telegramu rekao da su poginuli mladić rođen 2005. i žena rođena 1956. godine.

19.31 Ruska duma radi na donošenju zakona o privatnim vojnim kompanijama

Šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov rekao je danas da Duma radi na donošenju zakona kojim bi bilo regulisano delovanje privatnih vojnih kompanija. Na pitanje novinara "Vedomosti", Kartapolov je odgovorio: "Radimo na tome".

Prema njegovim rečima, borci paravojne grupe "Vagner" koji su bili u Rostovu na Donu nisu uradili "ništa za osudu".

"Oni su sledili naređenja svojih nadređenih. Nikoga nisu uvredili, ništa nisu slomili. Nema pritužbi na njihov račun. Ako žele da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, potpisaće ga. Ako neće, svako je slobodan da bira svoju sudbinu, uradiće nešto drugo", rekao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

17.56 Stoltenberg: Prekid napetosti u Rusiji sprečio humanitarnu katastrofu u Ukrajini

Prekid napetosti u Rusiji sprečio je eventualnu nepovratnu humanitarnu katastrofu na bojnom polju u Ukrajini, ocenio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Turske, dvojica zvaničnika su razgovarala o najnovijim dešavanjima u Rusiji, preneli su turski mediji. Stoltenberg je izrazio želju da razvoj događaja u Rusiji bude nova prekretnica na putu ka pravednom miru u Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

17.32  Kod Voronježa oštećeno 19 kuća dok se kretao konvoj Vagnera

Blizu 20 kuća je oštećeno u pucnjavi u ruskom regionu Voronjež, tokom kretanja konvoja Vagnera, rekao je danas šef okruga Pavlovski Maksim Jancov. 

"Kao rezultat pucnjave u blizini Jelizavetovka u okrugu Pavlovsk, 24. juna, kada je 'Vagnerov' konvoj napredovao preko naše teritorije, oštećeno je 19 kuća", naveo je Jancov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, lokalne vlasti će kompenzovati štetu građanima, preneo je TASS.
"Zasad, ograničenja kretanja su na snazi u regionu Voronjež, a biće objavljeno kada budu ukinuta", dodao je on.

17.05 Kijev ne isključuje učešće Lukašenka u mirovnim pregovorima

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov saopštio je da nije isključena mogućnost da beloruski predsednik Aleksander Lukašenko učestvuje u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

"Već postoji prava grupa budućih ruskih pregovarača sa Ukrajinom, ali zasad ostaje u senci. Nije isključeno učešće Lukašenka u ovom procesu", naveo  je Danilov na Tviteru.

16.29 Severna Koreja izrazila snažnu podršku Rusiji oko oružane pobune Vagnera

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izrazilo je snažnu podršku Rusiji u situaciji oko oružane pobune privatne vojne kompanije Vagner javila je danas Korejska centralna novinska agencija KCNA.

Zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Im Čon Il sastao se danas sa ruskim ambasadorom u Pjongjangu Aleksandrom Macegorom, preneo je TASS. Tokom sastanka, zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje je izrazio čvrsto uverenje da će nedavna oružana pobuna u Rusiji biti uspešno ugušena u skladu sa težnjama i voljom ruskog naroda i obećao da će Severna Koreja podržati svaku odluku i izbor ruskog rukovodstva, navela je KCNA. On je istakao da ne sumnja da će ruska vojska i narod "prevazići sve teškoće i iskušenja" i ostvariti "herojsku pobedu" u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

16.17 Snažna eksplozija u Lugansku

Snažna eksplozija odjeknula je danas u Lugansku, javljaju RIA Novosti. Kako navode, eksplozija se čula u različitim delovima ovog grada u Luganskoj oblasti oko 16 časova.  Detalji za sada nisu poznati.  Ukrajinske snage su prošle nedelje ispalile najmanje dve britansko-francuske rakete "Storm Šedou" na Lugansk, prilikom čega je povređeno nekoliko ljudi. 

15.38 Blinken: Prerano za prognoze, nismo još videli poslednji čin

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je prerano za prognoze šta će se dogoditi u Rusiji, opisujući to kao "pokretnu sliku". Rekao je da "još nismo videli poslednji čin".

Govoreći za CNN on je rekao da smo videli pukotine u Putinovom autoritetu koje ranije nisu postojale.

"To otvara mnoga duboka pitanja koja će dobiti odgovore u danima koji su pred nama", naveo je Blinken.

On je, govoreći za različite američke medije, naveo da je Putinova odluka da napadne Ukrajinu stvorila haos u njegovoj zemlji.

"Ako ovo postavite u kontekst pre 16 meseci, Putin je bio na pragu Kijeva u Ukrajini, nastojećida zauzme grad i obriše tu zemlju s mape. Sada on mora da brani Moskvu, rusku prestonicu, i to od mlaćenika koje je on stvorio", rekao je.

Takođe je naveo da je prerano govoriti o tome šta je budućnost Vagner grupe. 

15.23 Italijanska "Republika": Kontakti između NATO i ruskog ministarstva

Usled straha NATO-a od eventualnog nuklearnog incidenta, došlo je do "neformalnih kontakata" između Alijanse i ruskog ministarstva odbrane u vezi pokušaja pobune "Vagnera", objavila je danas rimska "Republika". Prema pisanju italijanskog lista, pažnja NATO-a je bila usmerena na više od 1.400 nuklearnih bojevih glava koje je moguće momentalno upotrebiti, prenosi TASS.

Dodaje se da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu "pouzdan sagovornik", kao i da je NATO želeo da odmah jasno stavi do znanja da njegove snage nemaju nikakvu ulogu u akcijama koje se pobunjenici usuđuju da preduzmu.

List navodi da su i glavne teme razgovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i zvaničnika evropskih država bile upravo "izbegavanje rizika od eskalacije" i "sprečavanje nuklearnog incidenta".

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

15.03 Rusko ministarstvo: Kina podržala rukovodstvo u Moskvi

Kina je izrazila podršku rukovodstvu u Moskvi u njegovim naporima da stabilizuje situaciju zemlji, nakon što je u subotu obustavljena pobuna "Vagnera", saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko održao je sastanak sa sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom, nakon što je otputovao u Peking na razgovore o "međunarodnim pitanjima".

14.37 Bisenić: Kada Zapad birao između Putina i haosa, nema sumnje šta bi izabrao

Rusija se proteklih dana usred rata našla na ivici ambisa, a samo tanka nit delila ju je da se u njega ne surva, ocenio je novinar Dragan Bisenić i dodao da je spas stigao od beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je posle celodnevnih razgovora, ubedio vođu Vagnera Jevgenija Prigožina da zaustavi kretanje svojih jedinica ka Moskvi.

"Jasno je da niko ne želi rasulo i potpuni gubitak kontrole u zemlji s najvećim arsenalom nuklearog naoružanja i kada bi se zapad stavio pred izbor Putin ili haos, nemojmo sumnjati da bi izabrao Putina", ocenjuje Bisenić, ali napominje da će okončana pobuna ostaviti traga u ruskom društvu, političkoj klasi, a svakako i u vojnim jedinicama.

13.38 Putin: U kontaktu sam sa Ministarstvom, "specijalna vojna operacija" kod mene ima prioritet

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da "specijalna vojna operacija", kako u Kremlju nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu,  kod njega ima prioritet. On je istakao da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom odbrane, preneo je Rojters.

"Pa, naravno, dajem (tome) prioritet. Dan počinjem time i time ga završavam", rekao je Putin u intervjuu novinaru za program "Moskva.Kremlj.Putin" na televiziji Rusija 1, odgovarajući na pitanje koliko vremena posvećuje toku specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, on ima sastanke i razgovore telefonom, prenela je agencija RIA Novosti.

13.01 Borci Vagnera napustili i Lipecku oblast

Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner" napustile su danas region Lipecka, potvrdile su lokalne vlasti na svom zvaničnom Telegram kanalu. U noći između 23. i 24. juna, snage "Vagnera" zauzele suštab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, ali su u međuvremenu napustile taj grad, prenosi RIA.

Jedinice "Vagner" napuštaju i teritoriju Voronješke oblasti, a sadašnja vanredna ograničenja i mere bezbednosti u toj oblasti biće ukinute nakon potpunog rešavanja situacije, rekao je regionalni guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev, prenosi TASS.

Situacija ispred Centra privatne paravojne kompanije Vagner (PMC) u centru Sankt Peterburga od jutros je mirna, zgrada je zatvorena, a stražari dežuraju unutar i duž perimetra, javio je dopisnik TASS.

Tanjug AP/AP Photo

 

12.59 Na kakav je tačno dogovor pristao Jevgenij Prigožin?

Oružana pobuna koja je pretila da Rusiju gurne u građanski rat i na čijem čelu je bio šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, naglo je okončana u subotu kada je šef ove grupe pristao da napusti zemlju i ode u Belorusiju, nakon dogovora u kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko, a čiji detalji nisu potpuno poznati. Nakon postignutog sporazuma tenzije su se naizgled smirile, ali koliko znamo o tome šta je Prigožinu zapravo ponuđeno i da li je opasnost za njega, ali i njegove borce prošla? Opširnije u posebnoj analizi

12.38 Jedinice "Vagnera" se bez incidenata povlače iz Voronješke oblasti

Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner" normalno napuštaju teritoriju Voronješke oblasti, a sadašnja ograničenja i mere bezbednosti koje su na snazi biće ukinute nakon potpunog rešavanja situacije, rekao je danas regionalni guverner Aleksandar Gusev.

U subotu je na teritoriji regiona uveden režim aktivne antiterorističke operacije, saobraćaj na deonici autoputa M-4 Don je blokiran, a masovni događaji su otkazani, prenosi TAS S. 

"Tranzit jedinica 'Vagnera' preko teritorije Voronješke oblasti se privodi kraju. Teče normalno i bez ikakvih incidenata. A nakon što se situacija konačno sredi, ukinućemo uvedena ograničenja", objavio je Gusev na svom Telegram kanalu. 

11.37 Koji su sledeći Putinovi potezi?

Jedno od glavnih pitanja među analitičarima je šta bi mogao da bude Putinov sledeći korak. Olga Ivšina iz BBC News Russian smatra da će on definitivno reagovati tako što će pokazati silu. 

To bi moglo da se ogleda u daljem smanjivanju nivao sloboda ilistoćoj regulaviji medija, uključujući Telegram kanale. Takođe, Putin bi mogao da izvede novu seriju napada na teritoriju Ukrajine.

"Jedna stvar je jasna, ako Ukrajina probije ruska utvrđenja na frontu naredne nedelje, Moskva će za to definitivno okriviti Vagner grupu i njihovu takzvanu izdaju", nvela je Ivšina. 

AP Photo

 

10.53 Guverner: Trupe Vagnera napuštaju region Voronježa bez incidenata

Pokreti grupe Vagner kroz ruski region Voronjež se približava kraju, rekao je lokalni guverner Aleksandar Gusev. Naveo je da se sve to dešava bez incidenata, prenosi BBC.

09.45 Putin se nije oglašavao, nisu planirana obraćanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije viđen u javnosti od jučerašnjeg TV obraćanja u kome je govorio o "zabijanju noža u leđa" i "izdaji". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da nisu planirana nova obraćanja predsednika u skorijoj budućnosti. 

09.18 Kadirov: Ispostavilo se da je bes u Prigožinu sve vreme rastao

Čečenski lider Ramzan Kadirov je na Telegramu napisao da je rekao ga je Jevgenij Prigožin "arogantan" i dodao je da bi njegovi postupci mogli da imaju "opasne posledice". On tvrdi da je Prigožin nastupao iz besa zbog neuspelih poslovnih dogovora i navodi da mu je ranije savetovao da da svoja pitanja ostavi po strani.

"Razgovarao sam sa Prigožinom, pozivajući ga da napusti svoje poslovne ambicije i da ih ne meša sa pitanjima od nacionalnog značaja. Mislio sam da me je razumeo, ali se ispostavilo da je bes u njemu sve vreme rastao", naveo je Kadirov, prenosi BBC. 

08.45 Šta stoji iza Prigožinovog pohoda na Kremlj: "Teško da bi krenuo ako zna da nema neku podršku" 

Iako se čini da su se sada tenzije u Rusiji smirile, sasvim sigurno današnji događaji će ostaviti dublji traga na čitav ruski establišment, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina. Koja je bila motivacija iza Prigožinovih poteza, i kakva će biti njegova budućnost, ali i budućnost Vagner grupe? Pročitajte u posebnoj analizi.

Tanjug/AP

 

08.40 Kakva je trenutna situacija u Rostovu na Donu?

Situacija oko sedišta Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu je jutros mirna i saobraćaj je obnovljen, javlja ruska agencija RIA Novosti. Na Telegram kanalu RIA Novosti objavljen je video snimak na kojem se vidi čistač ulica i automobili kako promiču.

Istovremeno, ruska federalna agencija za puteve zatražila je od stanovnika Moskovske oblasti da izbegavaju putovanje autoputem M-4 "Don" do 10 sati po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Prethodno je ta agencija na Telegramu objavila, ali je taj post u međuvremenu obrisan, da zabrana saobraćaja u Moskovskoj i Tulskoj oblasti ostaje na snazi. Saobraćaj je, u međuvremenu, normalizovan u ostalim oblastima gde je zbog jučerašnjih događaja u Rusiji, bio obustavljen.

profimedia

 

08.10 Mnogo toga naizvesno posle napetog dana u Rusiji - "Putin će morati da se suoči sa posledicama najozbiljnijeg izazova njegovom autoritetu"

Za samo dan i po, Rusija se suočila sa veoma realnom pretnjom oružane pobune, a predsednik Vladimir Putin je obećao da će kazniti borce Vagnera koji su krenuli na marš ka Moskvi zauzimajući ruske gradove na svojoj putanji. Iznenada se pojavio dogovor sa Belorusijom koji je po svemu sudeći ublažio krizu, iako mnogo toga ostaje neizvesno, dok stručnjaci upozoravaju da ustanak Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo i bez posledica, navodi CNN.

Putin sada mora da se suoči sa posledicama najozbiljnijeg izazova svom autoritetu od kada je došao na vlast 2000. godine, nakon niza vrtoglavih događaja koje je svet pomno i nervozno pratio, a Ukrajina navijala.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin šalje se u Belorusiju, očigledno nepovređen, ali je možda ovom pobunom naslikao metu na svojim leđima kao nikada do sada, ocenjuje CNN.

Dogovor uključuje pristanak Prigožina da povuče svoje trupe i zaustavi marš ka prestonici, rekao je portparol Kremlja u subotu i dodao da će krivična prijava protiv njega biće odbačena. Vagnerovi borci neće se suočiti sa pravnim tužbama zbog svog učešća u pobuni, već će umesto toga potpisati ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane - potez koji je Prigožin ranije odbacio kao pokušaj dovođenja svojih paravojnih snaga u red.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

07.55 Borci Vagnera napustili Rostov na Donu, izneta sva vojna tehnika

Borci plaćeničke grupe "Vagner" napustili su južni ruski grad Rostov na Donu i krenuli su nazad u svoje terenske kampove, potvrdio je sinoć regionalni gubernator. Ulice su ponovo otvorene za saobraćaj.

Kako su prethodno prenele RIA Novosti, šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin, zajedno sa svojim borcima, napustio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Na snimku koji su RIA Novosti objavile na Telegramu vidi se kako Prigožin napušta vojni štab u terenskom vozilu, prenosi Rojters. 

Kako navodi TASS, iz štaba je izneta sva teška vojna tehnika, uključujući tenkove. 

07.45 Blinken i Kuleba razgovarali o situaciji u Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o situaciji u Rusiji, saopštio je Stejt department.  Kako se navodi u saopštenju, Blinken je naveo da neće biti promene u podršci koju SAD pružaju Ukrajini. 

"SAD će ostati u bliskoj koordinaciji sa Ukrajinom kako se situacija bude razvijala", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta. 

07.40 Ukinuta sva ograničenja drumskog saobraćaja koja su uvedena zbog jučeršnje krize

Ukinuta su sva ograničenja drumskog saobraćaja uvedena zbog subotnje krize sa Jevgenijem Prigožinom i njegovom vojnom kompanijom "Vagner", saopštila je jutros ruska Federalna agencija za puteve Rosavtodor. "Ukinute su restrikcije saobraćaja na svim putevima", saopšteno je iz  Rosavtodora, prenosi TASS.

Ranije su bila uvedena ograničenja na sektorima autoputeva u Rostovu, Lipecku, Tuli i drugim regionima Rusije.

07.30 Prigožin odlazi u Belorusiju, obustavlja se krivični postupak protiv njega

Krivični postupak protiv Prigožina će biti povučen, a on će "sam otići u Belorusiju", saopštio je sinoć portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On nije precizirao šta će Prigožin raditi u Belorusiji.

On je rekao da će Prigožin otići u Belorusiju u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredovanje Lukašenka kako bi se okončala vojna pobuna koju je Prigožin predvodio protiv ruskog vojnog vrha, dodaje Rojters.

Peskov je takođe rekao da Vagnerovi plaćenici koji žele da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu učiniti, kao i da borci koji su učestvovali u današnjoj pobuni neće biti krivično gonjeni.

Naglasio je i da je Lukašenko ponudio da bude posrednik u razgovorima sa Prigožinom, kojeg poznaje lično 20 godina, uz saglasnost ruskog predsednika Vladimira Putina.

Associated Press

07.20 Prigožin: Nismo želeli da se prolije ruska krv

Šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin potvrdio je sinoć da će njegove trupe zaustaviti kretanje ka Moskvi "kako se ne bi prolila ruska krv". Kako je rekao u audio-poruci, Vagner je na 200 kilometara od ruske prestonice stigao bez ijedne kapi prolivene krvi svojih boraca i sada će se okrenuti u drugom pravcu. On je rekao da je borcima Vagnera izdao komandu da se vrate u baze.

Associated Press

07.00 Prigožin opozvao borce nakon razgovora sa Lukašenkom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe Vagner Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

Iz pres službe predsednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije sa "Vagnerom" za rešavanje situacije, koja podrazumeva bezbednosne garancije za njegove borce, prenosi TASS.

Kako se navodi, razgovor je obavljen uz saglasnost predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dodaje se da su pregovori trajali čitavog dana i da je rezultat toga ''sporazum o neprihvatljivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriji Rusije''.

 

06.55 Zelenski: Pobuna Vagnera razotkrila potpuni haos u Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je pobuna paravojne grupe Vagner u Rusiji razotkrila potpuni haos u zemlji. "Danas svet može da vidi da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa", istakao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći da to znači odsustvo bilo kakve predvidljivosti.

Zelenski je rekao da Ukrajinci neće ćutati i da neće ostati neaktivni, jer, kako je naveo, bezbednost istočne Evrope zavisi isključivo od ukrajinske odbrane. Zelenski je zatim u obraćanju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao na ruskom jeziku da što duže ostaju ruske trupe na ukrajinskoj zemlji, to će veću pustoš doneti Rusiji.

06.29 Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala ka istoku zemlje

Ukrajinska vojska saopštila je juče da su njene snage napredovale kod Bahmuta, jednog od žarišta sukoba na istočnom frontu, kao i u oblasti koja se nalazi južnije od tog grada. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar navela je na Telegramu da je pokrenuta ofanziva u blizini sela oko Bahmuta, grada koji su u maju zauzele ruske paravojne snage Vagner nakon višemesečnih borbi. "Napredovali smo u svim ovim oblastima", navela je Maliar, a prenosi Rojters.

Ukrajinski vojni zvaničnici u Tavriji prethodno su saopštili da su zauzeli teritorije u blizini Krasnohorivke u Donjecku koje je Rusija držala pod kontrolom od kada je pripojila Krim 2014. godine.

06.00 Pogledajte kako je izgledao Prigožinov upad u sedište Južne vojne komande u Rostovu

Associated Press

Komentari (0)

Evropa