Evropa

RAT U UKRAJINI Vašington odbio Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini, Mask: Nema šanse da Rusija izgubi rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/02/2024

-

08:31

RAT U UKRAJINI Vašington odbio Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini, Mask: Nema šanse da Rusija izgubi rat
RAT U UKRAJINI Vašington odbio Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini, Mask: Nema šanse da Rusija izgubi rat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 720 dana. Nastavljene su borbe na svim frontovima. Zvanični Kijev saopštio je da je protivvazdušna odbrana oborila 14 ruskih dronova i jedan projektil. Sa druge strane, ruska vojska tvrdi da je Ukrajina izvela 39 topovskih artiljerijskih udara po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra, unutar Hersonske oblasti. Kremlj je demantovao tvrdnje Kijeva i navodi da usluge kompanije Ilona Maske "Starlink" ne mogu da se koriste u Rusiji. Volodimir Zelenski planira turneju po Zapadnoj Evropi da bi lobirao za pomoć Ukrajini, uključujući posete Parizu, Berlinu i Minhenu.

Ključni događaji:

  • EU odobrila pravni osnov za korišćenje prihoda od ruske zamrznute imovine
  • Peskov: "Starlink" terminali ne mogu da se koriste u Rusiji
  • Volodimir Zelenski planira turneju po Zapadnoj Evropi da bi lobirao za pomoć Ukrajini
  • Američki novinar Taker Karlson: Putin spreman na kompromis oko Ukrajine 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

18.08 Rojters: SAD odbile Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su odbile sugestiju ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore. Ruski izvori agencije su rekli da je prekid vatre odbijen nakon sastanaka posrednika, dok američki izvor tvrdi da nije bilo nikakvog zvaničnog kontakta dve strane.

Putin je prošle godine slao signale Vašingtonu javno i privatno preko posrednika da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini, naveli su izvori britanske agencije. On je navodno predlagao prekid sukoba, ali nije bio spreman da ustupi bilo koji deo ukrajinske teritorije koji se trenutno nalazi pod kontrolom Moskve.

"Kontakti sa Amerikancima su bili uzaludni", rekao je ruski izvor agencije. Drugi izvor je rekao da su Amerikanci, preko posrednika, poručili Moskvi da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učešća Ukrajine u pregovorima. Kremlj, Bela kuća, Stejt department i CIA su odbili da komentarišu pisanje Rojtersa.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

17.17 UN: Ukrajini treba 8,5 milijardi evra za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti

Ukrajini će tokom naredne decenije biti neophodno oko 8,5 milijardi evra za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti nakon početka rata u Rusiji, saopštila je danas organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Unesko je procenio da je u oblasti kulture i turizma u Ukrajini tokom dvogodišnjeg rata izgubljeno preko 17,7 milijardi evra prihoda, preneo je AP.

Agencija UN je saopštila da je tokom borbi oštećeno 341 kulturno mesto širom Ukrajine u vrednosti od oko 3,2 milijardi evra, uključujući i glavni grad Kijev, kao i Lavov i Odesu.

"Jedno od mesta, koje je ozbiljno oštećeno, svakako je katedrala u Odesi", rekla je šefica kancelarije Uneska u Ukrajini Kjara Deci Bardeski.

15.32 Ambasadorka SAD: Neće biti poziva za Ukrajinu da se učlani u NATO u julu

Ambasadorka SAD pri NATO-u Džulijana Smit izjavila je danas da ne očekuje da će u julu alijansa uputiti poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Vašingtonu. Ukrajina je jasno dala do znanja da je njen cilj da postane član tog vojnog saveza predvođenog SAD, navodi Rojters. Kijev i neki od saveznika unutar NATO-a, posebno u istočnoj Evropi, zalagali su se za poziv za članstvo, iako Ukrajina ne može da postane članica NATO-a dok je u ratu.

15.15 Diplomata: Sirski će u četvrtak izvestiti NATO o stanju u ukrajinskoj vojsci

Oleksandr Sirski, novi glavnokomandujući vojske Ukrajine, obavestiće ministre odbrane NATO-a o situaciji u Oružanim snagama Ukrajine i dati najnovije informacije sa bojnog polja na redovnom sastanku u Briselu u četvrtak, javlja TASS, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

"Očekujemo da će novi glavnokomandujući Sirski obavestiti savezničke ministre odbrane NATO-a o situaciji sa kojom se suočavaju ukrajinske snage i situaciji na bojnom polju", rekao je neimenovani diplomata.

On je dodao da se očekuje da će se Sirski obratiti šefovima odbrane NATO-a preko video linka.

14.19 Mask: Nema šanse da Putin izgubi rat

Američki milijarder Ilon Mask poručio je da "nema šanse" da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da izgubi rat u Ukrajini, dodavši da paket pomoći koji je Senat SAD danas usvojio neće pomoći Ukrajini.

"Ovaj paket ne pomaže Ukrajini. Produženje rata ne pomaže Ukrajini", poručio je Mask tokom diskusije sa američkim političarima na društvenoj mreži X, prenosi Blumberg.

On je rekao da se nada da će Amerikanci kontaktirati svoje izabrane kongresmene oko zakona o pomoći Ukrajini i ubediti ih da ga ne usvoje.

12.45 Izveštaj IISS: Koliko su tenkova Rusija i Ukrajina izgubile od početka rata?

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3.000 tenkova, što je ekvivalent njenog celog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošijeg kvaliteta na zalihama koje može godinama da koristi kao zamenu, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz Londona.

Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke od početka rata u februaru 2022., ali je zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila zalihe i istovremeno unapredila kvalitet naoružanja, ocenjuje IISS. 

"Moskva je u mogućnosti da kvalitet zameni kvantitetom i da iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mesečno", navodi se u izveštaju ovog analitičkog centra, prenosi Rojters.

Analitičari IISS-a navode da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može da izdrži najmanje tri, ali i više godina velikih gubitaka i dopunjuje tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošijeg kvaliteta, nezavisno od ruskih kapaciteta za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1.750 glavnih borbenih tenkova, od više decenija starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4.000 ima uskladištenih, navodi se u izveštaju IISS-a.

Prema tom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, stanje na ratištu u Ukrajini ukazuje na pat-poziciju koja bi mogla da potraje tokom cele 2024. godine.

profimedia

 

11.58 Medvedev: Reakcije Šolca i Sunaka pokazuju da lek ciljano deluje

Reakcije nemačkog kancelara Olafa Šolca i britanskog premijera Rišija Sunaka na intervju ruskog predsednika Vladimira Putina koji je dao američkom novinaru Takeru Karlsonu ukazuju na to da "lek ciljano deluje", izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je istakao da nije praksa da šefovi država komentarišu temu intervjua svojih kolega iz drugih zemalja, prenosi TASS.

10.57 Estonija: Rusija sprema na vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji

Rusija se sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji, ali bi mogla da se odvrati od tog plana akumulacijom zapadnih oružanih snaga, saopštila je danas estonska Spoljna obaveštajna služba.

Šef obaveštajne službe Kaupo Rosin je rekao da je ta procena zasnovana na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice sa članicama NATO-a - Finskom, Estonijom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Rojters.

U bližnoj budućnosti se ipak ne očekuje vojni napad Rusije, delom zato što Moska mora da zadrži trupe u Ukrajini, tvrdi Rosin.

"Ako nismo spremni, verovatnoća (ruskog vojnog napada) bila bi mnogo veća nego bez ikakvih priprema", dodao je Rosin. Estonija i druge baltičke države su povećale svoje vojne potrošnje preko dva odsto vrednosti njihovih privreda nakon što je Rusija aneksirala Krim 2014, a NATO saveznici su podigli svoje prisustvo u tim zemljama, prenosi Rojters.

09.33 Zaharova:Moskva će oštro odgovoriti na krađu ruske imovine

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da će Moskva "oštro odgovoriti" na nameru Brisela da koristi prihod od ruske zamrznute imovine za finansiranje pomoći Ukrajini. Odgovor Moskve na prisvajanje ruske imovine biće oštar, a inicijatori procesa krađe imovine biće tretirani kao lopovi sa svim posledicama, rekla je Zaharova u intervjuu za kanal "Solovjev uživo", prenose Ria novosti.

Prema njenim rečima, zapadne zemlje svojim delovanjem pokušavaju da nadoknade troškove održavanja "krvavog ukrajinskog sukoba i režima u Kijevu".

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

08.11 U ruskom napadu na Dnjepar oštećena termoelektrana, bez vode deo grada

U noćašnjem napadu ruskih snaga raketama i dronovima na grad Dnjepar, u centralnoj Ukrajini, oštećena je  termoelektrana i deo grada ostao je bez vode, saopštile su ukrajinske vlasti.

Napad na grad sa nešto manje od milion stanovnika izvršen je projektilom i sa četiri grupe dronova iz više pravaca, navelo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine u objavi na Telegramu. Najveći privatni ukrajinski energetski distributer DTEK saopštio je da je termoelektrana značajno oštećena, a da u napadu nije bilo žrtava, prenosi Rojters.

07.00 EU odobrila pravni osnov za korišćenje prihoda od ruske zamrznute imovine

Savet EU odobrio je odluku i rezoluciju kojima se pruža pravni osnov za korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini u budućnosti, navodi se u saopštenju Saveta. 

Euronews Srbija

 

U saopštenju objavljenom na sajtu EU se precizira da se usvojenom odlukom i uredbom pojašnjavaju obaveze Centralnih registara hartija od vrednosti koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su "imobilisane kao posledica restriktivnih mera EU". 

Dodaje se da je Savet posebno odlučio da Centralni registri koji poseduju više od milion sredstava CBR moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju usled restriktivnih mera EU i da takođe moraju da drže odvojene odgovarajuće prihode.

06.40 Ruski sud naredio hapšenje portparola kompanije "Meta" zbog optužbi za terorizam

Sud u Moskvi saopštio je da je naredio hapšenje portparola "Meta" platformi Endija Stouna u odsustvu pred suđenje za niz optužbi u vezi sa terorizmom.

06.21 Peskov: "Starlink" terminali ne mogu da se koriste u Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da komunikacioni terminali "Starlink" nisu sertifikovani u Rusiji i da zbog toga ne mogu zvanično da se isporuče Moskvi i koriste u Rusiji. 

"Ovaj sistem nije sertifikovan ovde u Rusiji, tako da ovde ne može da se koristi i ne može da bude isporučen", rekao je Peskov novinarima na pitanje o potencijalnoj upotrebi "Starlinka" u Rusiji, prenosi TAS.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask rekao je ranije da Starlink satelitski komunikacioni terminali koje je razvila njegova kompanija "Spejseks" nikada nisu prodati Rusiji i demantovao pisanje medija koji su se pozivali na izvore iz ukrajinske vojske da ruske snage navodno koriste te terminale.

06.12 Zelenski planira turneju po Zapadnoj Evropi da bi lobirao za pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planira turneju po Zapadnoj Evropi da bi lobirao za pomoć Ukrajini, uključujući posete Parizu, Berlinu i Minhenu, rekli su dobro obavešteni neimenovani izvori za Blumberg. Izvori su naveli da ti planovi još nisu zvanično potvrđeni.

profimedia

 

Očekuje se da će Zelenski prisustvovati godišnjoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu koja će biti održana od četvrtka do nedelje. Zelenski će od evropskih lidera zatražiti bržu vojnu pomoć za Ukrajinu zbog toga što su se zalihe municije smanjile, kao i bezbednosne garancije, rekli su izvori.

Komentari (0)

Evropa