Evropa

Rusija stavila na poternicu estonsku premijerku, Kalas: Odluka me nije iznenadila, neće me ućutkati

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

11:16

Rusija stavila na poternicu estonsku premijerku, Kalas: Odluka me nije iznenadila, neće me ućutkati
Kaja Kalas - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je stavila na poternicu premijerku Estonije Kaju Kalas, pokazuju podaci iz baze ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Kaja Kalas, rođena 1977. godine, tražena je po članu Krivičnog zakonika'', navedeno je u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, ali nije precizirano po kom osnovu je premijerka Estonije stavljena na poternicu, prenosi RIA Novosti.

Neimenovani izvor rekao je za TASS da je protiv Kalas i državne sekretarke Estonije Tajmare Peterkope otvoren slučaj zbog "uništavanja i oštećenja spomenika sovjetskim vojnicima".

Kalas je ranije Rusiju nazivala ''stalnom pretnjom po bezbednost zapadnih zemalja'' i pozivala na ''izolaciju'' Rusije od ''slobodnog sveta'', tako što bi sve zemlje Evrope prestale da izdaju vize Rusima.

Ona je, osim toga, izjavila da je ''spremna da promeni estonski ustav'' kako bi Rusima i Belorusima bilo oduzeto pravo glasa na lokalnim izborima u Estoniji, navodi RIA Novosti.

Kalas: Odluka me nije iznenadila, neće me ućutkati

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da je nije iznenadila odluka ruskih vlasti da je stave na poternicu i dodala da je to neće ućutkati.

"Ruski potez nije iznenađujući. Ovo je još jedan dokaz da radim pravu stvar. Snažna podrška Evropske unije Ukrajini predstavlja uspeh i to boli Rusiju", navela je Kalas na društvenoj mreži X.

Ona je istakla da se ruska taktika nije promenila i da je reč o državi koja je "kroz istoriju krila svoju represiju iza takozvanih agencija za sprovođenje zakona".

"Znam ovo iz istorije moje porodice. Kada su moja baka i majka deportovane u Sibir, KGB je izdao nalog za hapšenje. Kremlj se sada nada da će ovaj potez pomoći da se ja i drugi ućutkamo, ali to se neće dogoditi. Upravo suprotno", poručila je Kalas.

Dodala je da će nastaviti da snažno podržava Ukrajinu i da će nastaviti da se zalaže za jačanje odbrambenih kapaciteta Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa