Evropa

Protesti poljoprivrednika u Španiji, Moldaviji i Poljskoj: Blokade puteva i graničnih prelaza

Komentari

Autor: Euronews

13/02/2024

-

13:25

Protesti poljoprivrednika u Španiji, Moldaviji i Poljskoj: Blokade puteva i graničnih prelaza
Protesti poljoprivrednika u Španiji, Moldaviji i Poljskoj: Blokade puteva i graničnih prelaza - Copyright Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici u tri evropske države nastavljaju da blokiraju puteve protestujući protiv odluka vlada i EU i zahtevajui subvencije.

Sedni dan protesta u Španiji

Španski poljoprivrednici već sedmi dan protestuju protiv mera EU koje se odnose na održivost, a koje će ih koštati. Širom zemlje traktorima blokiraju puteve, dok ključni igrači u sektoru poljoprivrede zahtevaju više podrške od strane vlade suočeni sa sušom i troškovima proizvodnje koji rastu.

U Španiji su prethodne tri godine padavine bile ispod proseka, dok su temperature bile rekordno visoke. Osim toga, očekuje se i da se uslovi dodatno pogoršaju zbog klimatskih promena jer se predviđa da će područje Mediterana brže da se zagreva od ostalih regiona.

U međuvremenu su Platforma iz transportnog sektora 6F i Platforma za odbranu transportnog sektora inicirale štrajkove s ciljem da se zaustave aktivnosti na auto-putevima. Oni žele da pokažu da su transportni i poljoprivredni sektori ujedinjeni u pozivu na promene.  

Moldavski poljoprivrednici traže veće subvencije 

Poljoprivrednici u Moldaviji su u ponedeljak traktorima blokirali jedan granični prelaz s Rumunijom. Oni su nezadovoljni zbog toga što država ne interveniše podsticajima kako bi im pomogla zbog gubitaka koje su doživeli u prethodne dve godine. Kako ističu, bez finansijske injekcije od minimum 400 miliona moldavskih leja (oko 20,8 miliona evra), neće biti u mogućnosti da započnu prolećne radove u poljima. 

Udruženje Forta Fermierlior koje je započelo proteste tvrdi da situacija za male i srednje poljoprivrednike nikada nije bila toliko komplikovana i upozorovaju da bi kriza mogla da uništi hiljade poljoprivrednih proizvođača i desetine ruralnih lokaliteta.  

Povodom protesta poljoprivrednika na kraju prošle godine, vlada je odbila sve njhove zahteve. Tada su proizvođači žitarica tražili od vlade da utiče na poslovne banke da im se omoguće olakšice. Vlada je odgovorila da ne može da utiče na rad komercijalnih banaka.  

Ipak, u avgustu prošle godine je vlada u Kišinjevu isplatila 10,4 miliona evra malim poljoprivrednicima, a zahvaljujući tome je njih oko 3.000 izbeglo stečaj.  

Poljski ratari kažu da su ukrajinske žitarice nelojalna konkurencija 

Za to vreme, poljoprivrednici u Poljskoj su juče ponovo izašli na ulice, i to posle protesta koji su održani u petak. Najavili su da će održavati demonstracije tokom celog februara.  

Kako tvrde, dok podržavaju Ukrajinu, izvoz te zemlje u EU je prevelik i značajno utiče na unutrašnje tržište. Neki od demontranata su bacali tovare ukrajinskog žita na graničnim prelazima s Poljskom.  

Istziču i da namerno nisu istakli ukrajnske zastave na svojim traktorima 

Komentari (0)

Evropa