Evropa

Cvijanović odgovorila Lendi: Može samo da mašta o promeni imena Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

12:32

Cvijanović odgovorila Lendi: Može samo da mašta o promeni imena Republike Srpske
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Bošnjaci hoće državu, a ne znaju da se ponašaju kao država, hoće poštovanje drugih, a nemaju poštovanje za svoju državu, hoće, tobože, njen uspeh, "a sve rade da ostane neuspešna i više tuđa nego što je naša koji u njoj živimo".

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu potpredsednika Federacije BiH (SDA) Refika Lende da ako predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bude tražio da se razgovara o Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija da će onda, kako kaže, "otvoriti pitanje naziva Republike Srpske", Cvijanović je odgovorila da su to neuporedive stvari po više osnova.

"Između ostalog, i po tome što je za strane sudije predviđeno da nakon pet godina mogu biti zamenjeni domaćim sudijama, a pitanje naziva Republike Srpske nigde nije u Dejtonskom sporazumu ili njegovom Aneksu četiri, koji je Ustav BiH, dovedeno u pitanje ili vezano za neki rok", navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da se pitanje stranih sudija, kao i vandejtonskog, odnosno nelegalnog delovanja visokih predstavnika vezuju za diskusiju o tome da li oni mogu da postoje u suverenoj zemlji ili u zemlji za koju se još kaže da učestvuje u procesu evropskih integracija ili ne.

"Naravno da ne mogu, i naravno da je na sceni apsolutna zloupotreba međunarodnog prava, ali i evidentan deficit suvereniteta. To da su i OHR i strane sudije politički alati bošnjačke politike, ali i pristupa pojedinih stranih aktera u vršenju neustavne i nelegalne centralizacije BiH, nije nikakva tajna. Isto tako, nije tajna ni da su upravo ti alati doveli BiH u jedno totalno zakržljalo i podaničko stanje", istakla je srpski član Predsedništva BiH.

Ona je poručila da im za takvo stanje nisu krivi ni Republika Srpska ni njeno ime, o čijoj promeni Lendo i njemu slični mogu samo da maštaju.

Potpredsednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA) izjavio je ranije danas da će otvoriti pitanje naziva Republike Srpske, ako predsednik Republike Milorad Dodik otvori pitanje Ustavnog suda BiH.

"To je jedna ustavna kategorija. Ono što je Dejtonom propisano, sve dok Parlamentarna skupština i građani BiH se ne dogovore to ne može proći parcijalno da se rešava", rekao je Lendo u intervju za Federalnu TV.

On je rekao i da Dodik i Dragan Čović, predsednik HDZ-a pokušavaju da kroz deo uslova koje je Evropska komisija dala, ubace nešto drugo, a to su Izborni zakon i zakon o Ustavnom sudu BiH. Lendo danas boravi u poseti Banjaluci gde će, između ostalog sastati s Ćamilom Durakovićem, potpredsednikom Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, a programom posete planiran je i sastanak s predstavnicima Veća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentari (0)

Evropa