Evropa

Ruska zatvorska služba objavila da je preminuo opozicionar Aleksej Navaljni: "Razlozi smrti se utvrđuju"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

16/02/2024

-

12:34

Ruska zatvorska služba objavila da je preminuo opozicionar Aleksej Navaljni: "Razlozi smrti se utvrđuju"
Ruska zatvorska služba objavila da je preminuo opozicionar Aleksej Navaljni: "Razlozi smrti se utvrđuju" - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je tamo služio zatvorsku kaznu.

"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A.A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest", navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.

Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je "pozvana hitna pomoć".

"Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Kremlj nema informacija o uzroku smrti

Prema izvoru RT-a, uzrok smrti Navaljnog bio je krvni ugrušak. Kremlj je saopštio da nema informacija o uzroku smrti.

Dva dana ranije, 14. februara, portarolka Navaljnog Kira Jarmiš, izvestila je da je on poslat u samicu (kaznenu ćeliju) po 27. put tokom boravka u zatvoru.

Navaljni je inače bio jedan od najglasnijih i najupornijih kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina. Držan je u zatvoru oko 65 milja severno od Arktičkog kruga, gde je osuđen na 19 godina robije pod "posebnim režimom". Na snimku iz zatvora u januaru, Navaljni je delovao mršavo i bio je obrijane glave.

Početkom decembra nestao je iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde je služio 30-ogodišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru, koje je nazvao političkom odmazdom za vođenje predvođenje opozicije 2010-ih godina protiv Kremlja. Nije očekivao da će biti pušten za vreme Putinovog života.

Ko je bio Aleksej Navaljni?

Kao bivši nacionalistički političar pomogao je u podsticanju protesta 2011. i 2012. u Rusiji tako što je vodio kampanju protiv, kako je tvrdio, izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov uži krug i objavljujući nalaze u snimcima koji su prikupili stotine miliona pregleda na društvenim mrežama.

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

Vrhunac u njegovoj političkoj karijeri došao je 2013. godine, kada je osvojio 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, za koje je malo ko verovao da su slobodni ili pošteni.

Navaljni je godinama ostao trn u oku Kremlja, navodeći da je palata izgrađena na Crnom moru za Putinove lične potrebe, kao i da ju je bivši predsednik Dmitrij Medvedev koristio. Takođe je izneo u javnost da je prostitutka povezala visokog spoljnopolitičkog zvaničnika sa poznatim oligarhom.

Godine 2020, Navaljni je pao u komu nakon sumnje na trovanje novičokom od strane ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i evakuisan je u Nemačku na lečenje. Oporavio se i vratio u Rusiju u januaru 2021. godine, gde je uhapšen pod optužbom za kršenje uslovnog otpusta i osuđen na svoju prvu od nekoliko zatvorskih kazni, koje bi ukupno bile duže od 30 godina.

U kakvom je Navaljni bio zatvoru?

Kaznena kolonija "Polarni vuk" u kojoj je bio zatvoren Navaljni nalazi se u selu Harp, u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Ruski list "Novaja gazeta" je još 2006. pisao da je ona "oduvek funkcionisala kao kolonija za posebno opasne ponavljače".

Komisija će ispitati smrt Navaljnog

Federalna kazneno-popravna služba Rusije poslala je komisiju u kaznenu koloniju na Jamalu da ispita okolnosti smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, navodi se u saopštenju te službe.

Kolonija se nalazi u tundri i zbog poteškoća sa dostavom hrane zatvorenici su prinuđeni da hranu kupuju sa zatvorskog kioska po 15-20 odsto većim cenama, tvrdi pomenuti pravnik.

Prošle godine je tužilac Jamalo-Neneckog autonomnog okruga opisao prekršaje u koloniji u oblasti zaštite rada, zaštite od požara i sanitarnih standarda. To je po mišljenju advokata atipično i pokazuje koliko su uslovi zaista katastrofalni, kada se čak i Tužilaštvo umešalo.

Kaznene kolonije posebnog režima, poput "Polarnog vuka", su ustanove za muškarce sa "posebno opasnim recidivizmom krivičnih dela", one koji služe doživotnu robiju, kao i osuđenike kojima je smrtna kazna zamenjena zatvorom.

Prema rečima advokata Evgenija Smirnova, ovakve ustanove se od kolonija opšteg i maksimalnog obezbeđenja razlikuju po broju poseta rođacima, broju paketa koje osuđenik može da dobije i količini novca koju zatvorenik može da potroši u zatvorskom kiosku. Istovremeno, branilac je rekao da u takvim kolonijama neki zatvorenici podležu posebnim, još težim uslovima pritvora.

Komentari (0)

Evropa