Evropa

Nastavlja se borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u Grčkoj, aktivno još 40 požara: "Ne izlazite na ulicu"

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2021

-

08:07

Nastavlja se borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u Grčkoj, aktivno još 40 požara: "Ne izlazite na ulicu"
Nastavlja se borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u Grčkoj, aktivno još 40 požara: "Ne izlazite na ulicu" - Copyright EPA/DAMIANIDIS LEFTERIS, Tanjug AP/Michael Varaklas, Tanjug AP/Michael Pappas

veličina teksta

Aa Aa

U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 njih koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias na konferenciji za novinare sinoć je saopštio da je najveći i najopasniji požar koji je počeo juče nešto posle 13 časova i nastavio da gori u severnim predgrađima Atine na tri glavne lokacije - Varibobi, Adames i Trakomakedones gde je 520 vatrogasaca, 17 terenskih timova i 150 vatrogasnih nastavilo borbu tokom noći sa vatrenom stihijom, prenosi list Katimerini.

Vatrogasnoj jedinici pomagala je vojska i policija uključujući 305 policajaca, dobrovoljce i lokalne vlasti, a ukupno 315 osoba je transportovano na bezbedne lokacije dalje od požara.

Prema poslednjim informacijama, požar na Kosu je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.

Od 40 aktivnih požara u Grčkoj danas četiri su do sada prouzrokovala evakuacije stanovništva, to su oni u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

Grčke vlasti: Ne izlazite na ulicu

Grčke vlasti su danas stanovnicima Atine preporučile da zatvore prozore i ne napuštaju domove, zbog dima koji potiče od nekontrolisanog šumskog požara severno od grada.

Više od 500 vatrogasaca i pripadnici vojske i policije, uz pomoć devet helikoptera i pet aviona, bore se sa plamenom na obroncima planine Parnita. Požar je izbio u utorak u predgrađu Varimpompi, dvadesetak kilometara severno od centra Atine, i proširio se spaljujući kuće i automobile.

"Hvala bogu da nemamo izgubljene živote, izjavio je predsednik vlade Kirjakos Micotakis. Vatra je oštetila dalekovode, zbog čega su delovi Atine bez struje", javlja Rojters

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa