Evropa

Opasnost od "efekta zečje rupe": EU pokrenuo istragu o tome da li agloritmi Tiktoka stvaraju zavisnost kod dece

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

13:17

Opasnost od "efekta zečje rupe": EU pokrenuo istragu o tome da li agloritmi Tiktoka stvaraju zavisnost kod dece
Opasnost od "efekta zečje rupe": EU pokrenuo istragu o tome da li agloritmi Tiktoka stvaraju zavisnost kod dece - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Tiktoka zbog navodnog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti dece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži i to na osnovu Zakona o digitalnim uslugama (DSA), navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Komisija istražuje da li algoritmi Tiktoka stvaraju zavisnost ili takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu, preneo je portal Indeks.hr.

Komisija istražuje i pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti maloletnika.

DSA zahteva da platforme upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog stanja i prava dece.

Zakonom se takođe zabranjuje korišćenje podataka maloletnika da bi im bile prikazivane ciljane reklame. Ako se pokaže da je Tiktok zaista prekršio ta pravila, preti mu kazna do šest odsto od godišnjih prihoda, napominje agencija DPA.

"Tiktok je platforma koja dopire do miliona dece i tinejdžera i mora da bude u potpunosti u skladu sa DSA i da ima posebnu ulogu u zaštiti maloletnika na internetu", naveo je evropski komesar Tjeri Breton, a preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, zaštita maloletnika je prioritet za sprovođenje evropskog Zakona o digitalnim uslugama. Evropska unija je prethodno na osnovu DSA pokrenula postupak i protiv društvene mreže Iks (Tviter) milijardera Ilona Maska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa