Aktuelno iz kulture

Universal povlači svoju muziku sa TikToka: Korisnici više neće moći da objavljuju pesme Tejlor Svift, Adel, Drejka...

Komentari

Autor: BBC

31/01/2024

-

12:29

Universal povlači svoju muziku sa TikToka: Korisnici više neće moći da objavljuju pesme Tejlor Svift, Adel, Drejka...
Universal povlači svoju muziku sa TikToka: Korisnici više neće moći da objavljuju pesme Tejlor Svift, Adel, Drejka... - Copyright Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP, Alberto Pezzali, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Universal Music povlači milione svojih pesama sa društvene mreže TikTok, nakon što su propali njihovi pregovori oko plaćanja. Ovaj potez mogao bi da znači da korisnici te platforme više neće imati pristup pesmama izvođača kao što su Tejlor Svift, The Weeknd i Drejk.

Universal je optužio TikTok za "siledžijstvo" i tvrdi da je društvena mreža bila spremna da plati samo "delić" iznosa koji druge mreže izdvajaju za pristup njihovom ogromnom katalogu. Međutim, predstavnici platforme tvrde da Universal iznosi "lažni narativ i retoriku".

Muzičke kompanije zarađuju od nadoknada na objavljivanje i strimovanje njihovih pesama na društvenim mrežama. Iako TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, ima više od milijardu korisnika, on doprinosi samo jedan procenat ukupnim prihodima tog muzičkog izdavača, tvrde iz Universala.

U otvorenom pismu "zajednici umetnika i tekstopisaca" Universal, koji kontroliše trećinu muzike koja se snimi u svetu, tvrdi da "TikTok pokušava da izgradi biznis zasnovan na muzici, bez plaćanja fer vrednosti za samu muziku".

Tanjug/AP/Kiichiro Sato

 

Takođe navode da pored borbe za "adekvatnu kompenzaciju našim umetnicima i tekstopiscima", brinu i o "zaštiti ljudskih prava od štetnih uticaja veštačke inteligencije i onlajn bezbednosti korisnika TikToka".

Kompanija navodi da će prestati licenciranje sadržaja na TikToku, od danas, 31. januara, kada njihov ugovor i ističe, piše BBC.

U odgovoru, TikTok piše: "Tužno je i razočaravajuće da je Universal Music Group stavila sopstvenu pohlepu iznad interesa njihovih izvođača".

"Uprkos lažnom narativu i retorici Universal-a, činjenica je da su rešili da se udalje od moćne podrške platforme sa preko milijardu korisnika, koja služi kao besplatan nosilac promocije i otkrivanja njihovih talenata", dodaje se u njihovom saopštenju.

Universal drži dominantnu poziciju u svetskoj muzičkoj industriji i ima prava na objavljivanje muzike ogromnog broja planetarno popularnih izvođača, kao što su Beatles, Elton Džon, Adel, Coldplay, BTS i mnogi drugi.

U julu prošle godine Warner Music koji je treća najveća muzička kompanija na svetu, sklopio je novi ugovor o licenciranju sa mrežom TikTok.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura