Evropa

"Svet je izgubio ratnika": Šarl Mišel razgovarao sa udovicom Julijom Navaljnom

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

17:43

"Svet je izgubio ratnika": Šarl Mišel razgovarao sa udovicom Julijom Navaljnom
"Svet je izgubio ratnika": Šarl Mišel razgovarao sa udovicom Julijom Navaljnom - Copyright AP/Yves Herman, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se danas sa Julijom Navaljnom, udovicom ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, kojoj je rekao da je "svet izgubio ratnika koji nikad nije prestao da se suprotstavlja ruskom ugnjetavanju".

Mišel je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je Navaljni imao glas hrabrosti "kao malo ko drugi".

"Ovo je mračan podsetnik na brutalnost otpadničkog režima Kremlja. Borba za slobodu živi", poručio je Mišel.

On je rekao da su Navaljna i njena porodica izgubili supruga i oca, a da je svet izgubio "ratnika koji nikad nije prestao da se suprotstavlja ruskom ugnjetavanju". 

Navaljna se danas obratila na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu i pozvala EU da učini  više kako bi se na njihovoj meti našao "uži krug" ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i da ne sklapa bilo kakve dogovore sa ruskim liderima.

Aleksejevo telo će još 14 dana ostati u mrtvačnici

Portparolka ruskog opozicionara, koji je preminuo prošlog petka u zatvoru u Jamalo-Nenečkom okrugu na severu Rusije, saopštila je danas da će njegovo telo biti zadržano u mrtvačnici 14 dana.

"Istražitelji su rekli advokatima i Aleksejevoj majci da im neće predati (odmah) telo. Ono će ostati na nekoj vrsti 'hemijskog ispitivanja' narednih 14 dana", navela je portparolka Kira Jarmiš na platformi X (Tviter).

Ona je prethodno, uoči dolaska na sastanak Saveta za spoljne poslove EU, optužila Putina za ubistvo njenog supruga i poručila da zna tačno zašto je to učinjeno. 

Ona je u video obraćanju rekla da joj ruske vlasti ne daju telo supruga jer čekaju da tragovi bojnog otrova novičoka ispare iz njegovog tela.

Euronews TV

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je danas na društvenoj mreži X (Tviter) da je EU uputila najdublje saučešće Juliji Navaljnoj i ponovio da će Putin odgovarati za smrt njenog supruga. 

Borelj je ranije danas, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, rekao da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog.

"A odgovoran je sam Putin", rekao je Borelj novinarima u Briselu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je, po dolasku na sastanak ministara za spoljne poslove EU, da će Berlin predložiti uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i izrazila nadu da će dogovor o tim sankcijama uskoro biti postignut u okviru EU. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa