Evropa

Barnije: Napuštanje EU nije više eksplicitan cilj desnice, ali se to kuva u pozadini

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

11:42

Barnije: Napuštanje EU nije više eksplicitan cilj desnice, ali se to kuva u pozadini
Barnije: Napuštanje EU nije više eksplicitan cilj desnice, ali se to kuva u pozadini - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši pregovarač o Bregzitu Mišel Barnije izjavio je da izlazak iz EU ostaje krajnji cilj krajnje desnice, čak i ako ćute o tome uoči izbora u EU.

On je u intervjuu za Euraktiv ocenio da desnica nije naučila lekcije iz Bregzita i istakao da "Frekzit", "Nekzit" i "Grekzit" možda više nisu eksplicitni zahtevi krajnje desnice EU, ali da se to još uvek "kuva" u pozadini.

"Oni znaju da Evropljani to ne bi želeli, ali duboko u sebi nisu promenili stavove i žude da pretvore EU u neki običan međunarodni sindikat", rekao je on.

Barnije, koji je bio glavni pregovarač Evropske komisije o Bregzitu kaže da su implikacije Bregzita bile "predvidive", kao i da su se regulatorna trenja vratila pošto je Velika Britanija napustila jedinstveno tržište, a granične kontrole sa EU su usporile uvoz i izvoz, povećao se nedostatak veština, a rast je spor.

"Bio je čudan dogovor. Prvi put u trgovinskoj politici EU, složili smo se da postavljamo regulatorne barijere, a ne spuštamo. Poteškoće sa kojima se Velika Britanija suočava nisu sve vezane za Bregzit, ali ih je Bregzit pogoršao", tvrdi Barnije.

On ocenjuje da današnji pokreti krajnje desnice u EU i dalje žele da podele blok.

"Nisu naučili lekcije iz Bregzita", upozorio je Barnije, aludirajući na krajnje desničarskog holandskog stručnjaka i pobednika na parlamentarnim izborima u novembru Gerta Vildersa, ili koaliciju Đorđa Melonija sa EU skeptikom Mateom Salvinijem.

Barnije dodaje da ni desničarka Marin Le Pen nije promenila svoje stavove, samo što više ne priča o njima.

"Ćutanje o želji da napusti EU nije ništa drugo do izborni oportunizam. Preporučio bih da im ne verujete kada kažu da ne žele da napuste EU", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa