Evropa

Konačno stiglo zeleno svetlo: Mađarski parlament ratifikovao kandidaturu Švedske u NATO

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

26/02/2024

-

16:56

Konačno stiglo zeleno svetlo: Mađarski parlament ratifikovao kandidaturu Švedske u NATO
Konačno stiglo zeleno svetlo: Mađarski parlament ratifikovao kandidaturu Švedske u NATO - Copyright Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski parlament ratifikovao je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO, otklanjajući tako poslednju veliku prepreku članstvu ove nordijske zemlje, javlja Euronews.

Do glasanja u palamentu došlo je nakon nakon što je švedski premijer Ulf Kristerson prošle nedelje otputovao u Budimpeštu na sastanak sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom tokom kojeg je postignut sporazum o odbrambenoj industriji, prenosi Euronews.

Prema sporazumu, Mađarska će nabaviti četiri borbena aviona-bombardera Gripen za koje je Orban rekao da će "značajno povećati naše vojne sposobnosti i dodatno ojačati našu sposobnost da igramo ulogu u inostranstvu".

"Konačno je učinjeno, Švedska je 32. članica alijanse i na ovaj način je NATO postao jači", rekla je u parlamentu Agnes Vadai, poslanica opozicione stranke Demokratska koalicija (DK).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odobrenje Mađarske za članstvo Švedske u Alijansi nakon što je mađarski parlament ratifikovao švedski zahtev.

Stoltenberg je istakao da će proširenje NATO-a na Švedsku učiniti Alijansu jačom i bezbednijom, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Denes Erdos

 

Ulazak u NATO zahteva jednoglasnost svih njegovih članica, pa će glasanje u ponedeljak ukloniti poslednju prepreku za pristupanje Švedske.

Švedska je, kao i susedna Finska, podnela zahtev za članstvo nekoliko nedelja nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, odbacivši tako decenije neutralnosti.

Ali za razliku od Finske, odluka o Švedskoj je odlagana jer su i Ankara i Budimpešta tražili ustupke.

Turska je optužila Švedsku da je meka prema pristalicama kurdskih militanata i drugih grupa u Švedskoj koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama koje su navele Stokholm da pooštri svoje antiterorističke zakone, zbog čega je podrška ekstremističkim organizacijama kažnjiva do osam godina zatvora.

NATO se takođe saglasio da uspostavi specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma i na tu funkciju imenovao pomoćnika generalnog sekretara Toma Gofusa.

Budimpešta je, u međuvremenu, ciljala na ono što je opisala kao "očigledne laži" švedskih političara o stanju mađarske demokratije.

Najznačajnije proširenje Alijanse

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814. godine i Finske, je najznačajnije proširenje alijanse od njenog proširenja na istočnu Evropu 1990-ih.

Dok je Švedska poslednjih decenija pojačala saradnju sa alijansom, dajući doprinos operacijama u mestima kao što je Avganistan, njeno članstvo bi trebalo da pojednostavi planiranje odbrane i saradnju na severnom krilu NATO.

Švedska, takođe, donosi u alijansu resurse kao što su najsavremenije podmornice prilagođene uslovima Baltičkog mora i pozamašnu flotu borbenih aviona Gripen domaće proizvodnje. 

Švedska povećava vojnu potrošnju i ove godine bi trebalo da dostigne prag NATO od dva odsto BDP.

Švedski premijer: Iza sebe ostavljamo 200 godina vojne neutralnosti

Švedska iza sebe ostavlja 200 godina vojne neutralnosti, izjavio je premijer te zemlje Ulf Kristerson, nakon što je ranije danas mađarski parlament ratifikovao zahtev zvaničnog Stokholma za članstvo u NATO-u.

"Švedska iza sebe ostavlja 200 godina vojne vojne neutralnosti i nesvrstanosti. To je veliki korak i nešto što treba shvatiti ozbiljno", rekao je Kristerson na konferenciji za medije, prenosi švedski javni servis SVT.

On je naveo da je to "prirodan korak", dodavši da će nordijske zemlje prvi put posle 500 godina imati "zajedničku odbranu".

"Ulazimo u NATO da bismo branili sve što jesmo i sve u šta verujemo", poručio je švedski premijer.

Istakao je da Švedska sada oprema svoju vojsku, proširuje civilnu odbranu i povećava broj regruta.

"Švedska će doprineti odbrani NATO-a u vazduhu, na zemlji, u vodi i ispod površine. Želimo da dobijemo sigurnost, ali i da je ponudimo", rekao je Kristerson.

Komentari (0)

Evropa