Evropa

Dan odluke za skandinavsku zemlju: Mađarski parlament danas glasa o prijemu Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

08:23

Dan odluke za skandinavsku zemlju: Mađarski parlament danas glasa o prijemu Švedske u NATO
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će Mađarska danas ratifikovati prijem Švedske u NATO, čime će biti uklonjena poslednja prepreka za ulazak te skandinavske zemlje u Severnoatlansku alijansu.

Glasanje u mađarskom parlamentu, koje bi trebalo da prođe glatko nakon posete švedskog premijera Ulfa Kristersona Budimpešti 23. februara, kada su dve zemlje potpisale sporazum o oružju, okončaće višemesečno odlaganje prijema Stokholma u NATO, preneo je Rojters.

Stokholm je napustio svoju politiku nepristupanja vojnim savezima zarad šire bezbednosti unutar NATO, nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kada Švedska bude ušla u NATO, postaće 32. članica Alijanse, nakon Finske, koja je prošle godine postala 31. članica.

Turska je dugo odlagala ratifikaciju švedskog članstva u NATO, zahtevajući od Stokholma oštrije akcije protiv militanata iz Radničke partije Kurdistana, za koje kaže da se nalaze u Švedskoj.

Švedska je, zarad prijema, promenila svoje zakone i promenila pravila o prodaji oružja kako bi udovoljila Turskoj.

Rojters navodi da je mađarsko odugovlačenje ratifikacije manje jasno i da je Budimpešta na ovaj način više iskazivala gnev zbog švedske kritike smera demokratije u kojem ide Mađarska, nego što je imala bilo kakve konkretne zahteve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa