Evropa

Ko su vođe opozicije kojima se sudi u Minsku: Kolesnikova poručila da je vredno boriti se za slobodu

Komentari

Autor: Euronews, AP

05/08/2021

-

22:51

Ko su vođe opozicije kojima se sudi u Minsku: Kolesnikova poručila da je vredno boriti se za slobodu
Ko su vođe opozicije kojima se sudi u Minsku: Kolesnikova poručila da je vredno boriti se za slobodu - Copyright EPA/Tatyana Zenkovich

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje vođama beloruske opozicije Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku, nastavljeno je danas iza zatvorenih vrata u Regionalom sudu u Minsku. 

Suđenje koje je počelo juče, održava se usred intenzivnog nezadovoljstva disidenata u ovoj bivšoj sovjetskoj republici uzdrmanoj višemesečnim protestima zbog spornih predsedničkih izbora.

Kolesnikova, koja je vrhovni član opozicionog Saveta za koordinaciju, u pritvoru je od septembra.

Optužena je za organizovanje zavere u cilju preuzimanja vlasti, i za stvaranje ekstremne organizacije i pozivanje na akcije koje ugrožavaju državnu bezbednost. 

EPA/Tatyana Zenkovich

 

Znak koji je isto vrhovni član Saveta za koordinaciju suočava se sa istim optužbama. Ako budu osuđeni, mogu da očekuju zatvorsku kaznu u trajanju do 12 godina. 

Kolesnikova je bila jedan od organizatora protesta koji su izbili u avgustu prošle godine, posle predsedničkih izbora. Ona se opirala pokušajima vlasti da je nateraju da napusti zemlju.

Pocepala pasoš

Kada su je u septembru, pripadnici Beloruske bezbednosne agencije silom doveli do granice sa Ukrajinom kako bi je silom izbacili iz zemlje, pocepala je svoj pasoš.

“Vredno je boriti se za slobodu. Ne plašite se da budete slobodni“, poručila je iz zatvora Kolesnikova prošle godine preko svog advokata i dodala da ne žali za svojim odlukama i da bi opet isto postupila. 

Pre početka suđenja Kolesnikova je poslala poruku iz zatvora da joj je ponuđeno da je puste iz pritvora ako zatraži pomilovanje i ako za državne medije da pokajnički intervju. Ona insistira da nije kriva i odbila je ponudu. 

U vreme kada su Kolesnikova i Znak stigli na suđenje, olimpijska trkačica iz Belorusije odletela je iz Tokija u Evropu posle odbijanja da izvrši naredbu čelnika tima da se vrati u Belorusiju posle svađe u vezi sa treningom. Kristina Cimanovska (24) istakla je da bi bila u opasnosti ako se vrati u svoju zemlju.

Protesti protiv Lukašenka

Belorusija je potresena višemesečnim protestima protiv predsednika Aleksandra Lukašenka koji je po šesti put izabran za predsednika države. Lukašenko je proteste nasilno razbio, više hiljada ljudi je pretukla policija, dok je uhapšeno više od 35.000 osoba.

Obračun sa neistomišljenicima je nastavljen hapšenjem nezavisnih novinara i demokratskih aktivista u stotinama policijskih racija. 

Beloruska državna bezbednosna agencija u sredu je u Minsku uhapsila Vladimira Matskeviča, profesora filozofije koji je osnovao nezavisni univerzitet. Njegova koleginica Tatjana Vadalazskaja koja je član opozicionog Saveta za koordinaciju i Vlad Vjalička, bivši šef Evro-Beloruske nevladine organizacije su takođe uhapšeni.

Vitali Šizov, beloruski aktivista koji je vodio grupu u Ukrajini koja je pomagala Belorusima koji beže od progona vlasti, pronađen je obešen u parku u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu. Policija je otvorila istragu kako bi se utvrdilo da li je u pitanju samoubistvo ili ubistvo koje je namešteno da izgleda kao samoubistvo.

Komentari (0)

Evropa