Fokus

Smrt beloruskog aktiviste otvorila nova pitanja: Ko je Vitalij Šišov i zašto je prebegao u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian, CNBC

03/08/2021

-

18:56

Smrt beloruskog aktiviste otvorila nova pitanja: Ko je Vitalij Šišov i zašto je prebegao u Ukrajinu
Vitalij Čičov - Copyright Tanjug AP/Human Rights Center Viasna via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vitalij Šišov, mladi beloruski aktivista, pronađen je mrtav u Ukrajini, u blizini svoje kuće, dan nakon što je objavljen njegov nestanak. Šišov bio je aktivan tokom protesta u Belorusiji protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Nakon predsedničkih izbora i protesta u belorusiji, prebegao je u Ukrajinu. Kasnije je počeo da vodi grupu "Beloruska kuća u Ukrajini", koja pomaže Belorusima koji se odluče na beg u inostanstvo, piše BBC.

Ukrajinski zvaničnici i njegovi saveznici u Belorusiji smatrali su da je ta grupa pod nadzorom i da je na meti različitih provokacija kao i da su moguća kidnapovanja i likvidacije. Prema navodima medija, Šišov je rekao prijateljima da su mu nedavno tokom trčanja prišli stranci i da je primetio da je pod nadzorom.

Ukrajina, Poljska i Litvanija postale su glavne destinacije za one koji beže iz Belorusije nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

Beloruski novinar Tadeus Giczan, nakon vesti o smrti Šišova, objavio je na Tviteru da je aktivista napustio Belorusiju u jesen 2020. godine, nakon što je bio veoma aktivan tokom protesta u beloruskom gradu Gomelju.

Kako je naveo, u Kijevu je bio praćen o čemu je bila obaveštena policija, a dodao je da su stizala upozorenja da može biti kidnapovan ili ubijen. "Bio je svestan rizika", naveo je novinar Giczan na Tviteru.

Otišao na trčanje i nije se vratio

Šišov nestanak prijavili su njegovi saradnici. On nestao je u ponedeljak u Kijevu, saopšteno je iz njegove organizacije na Telegramu.

Policija je saopštila da je pokrenula krivičnu istragu zbog sumnje na ubistvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući i samoubistvo.

Napustio je svoj dom u ponedeljak ujutru, a pretpostavlja se da je krenuo na svoj redovan džoging, jer u njegovom stanu nije pronađena oprema za trčanje, saopštile su njegove kolege, prenosi BBC.

Kako su dodali, on je uputio nekoliko poziva sa svog telefona, ali se se prekinuli svaki put kada bi se oni javili. 

Printscreen YouTube/Белкраинец

 

Policija je na licu mesta pronašla telefon i lične stvari aktiviste, a od svih koji su ga poznavali traže da daju bilo kakve podate o poslednjih nekoliko nedelja života Šišova, posebno o njegovom psihičkom stanju i eventualnim pretnjama.

Njegove kolege takođe su same pretražile šumu u koju je on obično trčao.

Podsećanja radi, beloruske vlasti su okarakterisale antivladine demonstrante kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava zapad, opisujući postupke agencija za sprovođenje zakona kao adekvatne i neophodne za suzbijanje protesta i nemira.

Od tada se nekoliko puta dešavalo da protivnici aktuelnog režima budu podvrgnuti pretresu ili da budu privedeni.

Komentari (0)

Svet