Evropa

Blokirana dva vodeća opoziciona portala u Belorusiji, a glavni urednici uhapšeni

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2021

-

19:12

Blokirana dva vodeća opoziciona portala u Belorusiji, a glavni urednici uhapšeni
Blokirana dva vodeća opoziciona portala u Belorusiji, a glavni urednici uhapšeni - Copyright Tanjug AP/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Beloruske vlasti blokirale su vodećim opozicionim medijima pristup mrežama i privele nekoliko novinara. Ugrožavanje slobode medija i novinara u Belorusiji uzima maha, a nakon hapšenja Romana Protaševiča, reagovala je i međunarodna zajednica.

Veb-adresa beloruskog portala "Nashe Nive" u četvrtak je bila nepristupačna korisnicima interneta širom Evrope. Ministarstvo za informisanje potvrdilo je da je "odlučeno da se ograniči pristup" ovom portalu, koje je tužilaštvo okarakterisalo "mestom za širenje netačnih informacija".

"Nasha Niva" je takođe izvestila da je izgubila kontakt sa nekoliko svojih novinara, uključujući i glavnog urednika.

"Ne možemo da kontaktiramo uredništvo uključujući i glavnog urednika Ehora Martsinoviča", navodi se u saopštenju ovog medija objavljenog na Telegramu.

Hapšenje glavnog urednika je kasnije i na svom Fejsbuk nalogu potvrdila i njegova supruga.

Belorusko udruženje novinara takođe je saopštilo da je uhapšen i urednik informativnog portala orsha.eu, kao i da je i ova internet stranica takođe blokirana.

Lukašenkov rezbor izazvao nemire i proteste u Belorusiji

Reizbor Aleksandra Lukašenka u avgustu prošle godine podstakao je proteste u ovoj zemlji koji su bili praćeni nasiljem i hapšenjem više od 35.000 osoba. Vodeće opozicone ličnosti su ili zatvorene, ili primorane da napuste zemlju.

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

U februaru su dva novinara opozicionog TV kanala Belsat, sa sedištem u Poljskoj, osuđeni na dve godine zatvora pod optužbom da su podsticali "nemire" tokom izveštavanja sa protesta. 
U međuvremenu, nezavisni portal TUT.bi takođe je blokran, a nekoliko novinara privedeno.

Reagovala međunarodna zajednica, Lukašenko ne mari za to

Ono što je skrenulo najveću pažnju svetske javnosti jeste hapšenje prognanog novinara Romana Protaševiča nakon što je avion kojim je putovao prinudno sleteo u Minsk, a zbog čega su EU i SAD odgovorile Belorusiji sankcijama.

U četvrtak je vodeća opozicionarka Svjetlana Tihanovskaja rekla da je režim napao više od dvadeset glavnih medija u Belorusiji.

 

 

"Režim nastavlja agresiju nad nezavisnim medijima", napisala je ona na Tviteru i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje i pruži podršku u borbi za slobodu medija i novinara u ovoj zemlji.

Preporuka za vas

Da li iza sve većeg priliva migranata u Litvaniju stoji beloruska osveta?

Komentari (0)

Evropa