Evropa

Borelj pozdravio usklađivanje trećih zemalja sa odlukom Saveta EU o sankcijama Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

17:53

Borelj pozdravio usklađivanje trećih zemalja sa odlukom Saveta EU o sankcijama Belorusiji
Borelj pozdravio usklađivanje trećih zemalja sa odlukom Saveta EU o sankcijama Belorusiji - Copyright profimedia; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se nije pridružila odluci Saveta EU da se sankcionišu lica i entiteti odgovorni za režimsku represiju u Belorusiji, ali je podržala odluku o sankcionisanju entiteta koje EU smatra odgovornim za prinudno spuštanje aviona Rajanera u Minsk, saopšteno je Tanjugu u Briselu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj danas je pozdravio usklađivanje trećih zemalja sa odlukom Saveta EU od 21. juna koji je zbog situacije u Belorusiji dodao 78 lica i sedam entiteta na spisak onih koji podležu restriktivnim merama.

Među zemljma koje su podržale ovu odluku EU nije se našla Srbija.

Istovremeno, Borelj je pozdravio potez Srbije i drugih zemlja kandidata za članstvo koje su "podržale odluku Saveta EU da se još jedan entitet doda na spisak fizičkih i pravnih lica, entiteta i tela koja podležu restriktivnim merama".

U Evropskoj službi za spoljne poslove za Tanjug objašanjavju da je do zabune došlo, jer se druga odluka odnosi isključivo na restriktivne mere uvedene zbog prinudnog spuštanja putničkog aviona u Minsk i ugrožavanja bezbednosti javnog avio sabraćaja.

U Briselu podsećaju da se Srbija u startu priključila toj osudi i restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije.

Komentari (0)

Evropa