Evropa

Fico: Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

12:35

Fico: Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo
Fico: Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

On je za Tanjug rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

"Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo", rekao je on.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivistički mediji", postajete predmet kritike.

"Ja sam u politici od 1992. godine. Ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutru drhteći od straha, hoću li i peti put biti predsednik. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ja ne vidim razlog za promenu mišljenja, kada je reč o priznanju Kosova", rekao je Fico.

Fico je, govoreći o trenutnoj situaciji u južnoj srpskoj Pokrajini citirao slovačku izreku "Ko želi da se tuče, palicu će naći" i rekao da se puno priča o evropskoj integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje Kosova tema koja koči ceo proces.

"S druge strane prihvatamo političke odluke i pozivamo Ukrajinu u Evropsku uniju. Želim svakome, ko želi da bude u Evropskoj uniji, da u njoj i bude, ali vidim razliku kada politička odluka dođe pre nego što je zemlja spremna, i vidim političke odluke koje koče već spremne zemlje, zato ću se ponovo vratiti na Srbiju i reći ću, za vas definitivno važi pravilo da ko želi da se tuče, palicu će naći", rekao je Fico.

Upitan da li postoji mogućnost da se Slovačka vrati u misiju KFOR koja je značajna za bezbednost Srba na KiM, Fico je rekao da je sa potpredsednikom vlade i ministrom obrane, Robertom Kalinjakom razgovarao o delovanju Slovačke u inostranstvu.

"Dotakli smo se i ove misije, a ministar odbrane mi je potvrdio da ukoliko bi Slovačka bila pozvana, mi smo apsolutno spremni da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Zato mogu da kažem da ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju", rekao je Fico.

"Srbija i Slovačka istorijski bliske zemlje"

Predsednik vlade Slovačke Robert Fico rekao je danas da prijateljstvo Srbije i Slovačke uvek može da se poboljša i unapredi i da bi bilo dobro, budući da u Srbiji ima firmi koje posluju veoma uspešno, da dve zemlje odaberu dva ili tri velika projekta, koji bi bili do određene mere i politički opravdani.

On je u intervjuu za Tanjug rekao da ukoliko u skorije vreme dođe do susreta političkih predstavnika Slovačke i političkih predstavnika Srbije, moramo da se odlučimo za tri stvari ekonomske prirode, na koje ćemo se koncentrisati.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Fico je rekao i da Slovačka danas pati od akutnog nedostatka kvalifikovane radne snage, pre svega jer je automobilska velesila i da joj je potrebno oko 100.000 ljudi.

"Trenutno proizvodimo milion automobila godišnje, što je svetski rekord po glavi stanovnika. Upravo se na istoku Slovačke završava još jedna velika fabrika Volvoa i potrebni su nam ljudi koji su zainteresovani da rade i da pristojno zarade. Bez svake sumnje bi i ovo moglo da bude jedna od tema o uzajamnoj saradnji između Slovačke i Srbije. Nekad zemlji ide bolje, a nekad gore, možda je takav period da bi i stanovnici Vaše zemlje pozdravili mogućnost da se na neko vreme zaposle u Slovačkoj i da time pomognu nama i, naravno, obrnuto. Tako da je i ovo tema za saradnju", rekao je Fico.

Istakao je da su Srbija i Slovačka istorijski bliske zemlje, da ne postoje nikakva nerešena pitanja i istovremeno je zahvalio Srbiji za te veoma kvalitetne odnose.

"Zaboravljamo na slovensku dimenziju odnosa između naših zemalja. Moram da pomenem rat u Ukrajini. Otvoreno kažem da se tu uzajamno ubijaju Sloveni, a ovo ubijanje Slovena veoma intenzivno podržava zapad. Zato dozvolite da Vam kažem da mi je jako stalo do odnosa sa Vašom zemljom, i da to ima više dimenzija. Vi ste zemlja koja je u velikim iskušenjima, izlagani ste velikim testovima i međunarodnim pritiscima. Moram da pohvalim kako na ove pritiske reaguju Vaši politički predstavnici", rekao je on u intervjuu za Tanjug.

Istovremeno on je zahvalio Srbiji zbog položaja Slovaka koji žive u Srbiji i brige koju za njih pokazuju politički predstavnici.

Fico je još jednom čestitao rođendan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da u njemu nalazi puno inspiracije.

"Želim mu sve najbolje, pošto ga smatram čovekom koji je veliki prijatelj Republike Slovačke i lično u njemu nalazim puno inspiracije. Tako da, gospodine predsedniče, još jednom ovako na daljinu, sve najbolje povodom Vašeg rođendana", poručio je Fico predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na pitanje o najboljem teniseru na svetu Novaku Đokoviću Fico je rekao da mu se jako sviđa što i kada pobedi na nekom turniru, uvek iznese svoje mišljenje i da je ne samo veliki sportista, već i velika ličnost kada se radi o ljudskim osobinama, kada je reč o stavovima.

"Ne mogu sada da upotrebim neki ekspresivni izraz, ali reći ću: Neka samo Novak svojim pristupom i svojim pobedama sve više i više ljuti svoje protivnike", rekao je Fico.

Komentari (0)

Evropa