Evropa

Švedska nastavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

11:15

Švedska nastavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama
Stokholm - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je danas saopštila da je nastavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), uz početnu isplatu od 20 miliona dolara.

Švedska vlada je navela da je nastavila isplate nakon što se UNRWA složila da ojača interne kontrole i dodatne provere zaposlenih u toj agenciji, između ostalih mera, prenosi Rojters.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Britaniju, pauzirale su finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Pojasu Gaze učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izrael nije pružio dokaze za te tvrdnje, ali je suspenzija finansiranja uticala na napore UNRWA da ublaži humanitarnu krizu u Gazi.

Krajem februara UNRWA je saopštila da obustavlja rad na severu palestinske enklave usled manjka sredstava, a šef ove agencije Filipe Lazarini saopštio je da je ta organizacija došla do "prelomne tačke" i da je njena sposobnost za rad ugrožena, ne samo u Gazi, već i u drugim regionima Bliskog istoka.

Kanada je u međuvremenu najavila će odmrznuti sredstva za finansiranje rada UNRWA, dok se očekuje da Norveška uradi isto. Španija, koja nije obustavila finansiranje, u sredu je najavila da će uputiti dodatnih 20 miliona evra pomoći UNRWA.

 

Komentari (0)

Evropa